Olcsók vagy drágák az ingatlanok a Vértes hegység településeit tekintve?

/Fotó:nol.hu/

Cikkünkben az ingatlannet.hu együttműködő partnerünk segítségével jobban szemügyre vettük térségünkben az elmúlt hónapban uralkodó ingatlanpiaci árakat.

A felhozatal igen vegyes, de vajon az országos átlaghoz képest drágábban vagy inkább olcsóbban juthatunk hozzá álmaink házához. A válasz hamarosan kiderül.

Összesen hét település: Bicske, Csákvár, Oroszlány, Tata, Tatabánya, Vértessomló és Vértesszőlős tekintetében vizsgáltuk meg a kínálati árakat a tavalyi év utolsó hónapjában. Mint kiderült az átlagos négyzetméterár 290 ezer forint volt. A városokat egyenként nézve vannak ennél az összegnél alacsonyabb és jóval magasabb árfekvésű ingatlanok is.

Hol a legdrágább?

Ha a legdrágább lakóingatlanokkal rendelkező települést kellene megneveznünk, akkor az első helyen mindenképp Tata végezne, a maga 368 ezer Ft/m2 átlagárával. A második helyre Komárom-Esztergom megye székhelye kerülne, mivel például a Tatabányán eladásra kínált lakások árai nem sokkal maradnak le a tatai árfekvéstől. Itt a lakóingatlanok átlagára 331 ezer Ft/m2 volt 2019 decemberében.

Hol a legolcsóbb?

A legolcsóbbnak Bicske bizonyult, ahol az eladó lakóingatlanok 233 ezer Ft/m2-be kerülnek átlagosan. Ez az összeg a Fejér megyei árakhoz viszonyítva is alacsonynak mondható, hiszen a megyében eladásra kínált ingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 352 ezer forintért kínálták a 2019-es év végén. A decemberi átlagár Oroszlányban 259 ezer Ft/m2, Vértesszőlősön 277 ezer Ft/m2, Vértessomlón 279 ezer Ft/m2, Csákvár területén pedig 283 ezer Ft/m2 volt.

Olcsók vagy drágák az ingatlanok?

A településeket egymáshoz mérve már láthattuk, hogy hogyan alakultak az ingatlanpiaci viszonyaik az elmúlt hónapban. Azonban erre a kérdésre országos szinten még nem adtunk választ. Az ingatlannet.hu adataiból kiderül, hogy 2019. decemberében az eladásra kínált lakóingatlanok országos átlagára 413 ezer Ft/m2 volt. Jól látható, hogy ezt az árat a legdrágább Vértes hegységi település sem érte el, hiszen majdnem 50 ezer forintos különbség látható köztük. A bicskei ingatlanok átlagárához viszonyítva pedig 180 ezer forintos különbözetet állapíthatunk meg. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az országos ingatlanárakhoz képest alacsonyabb összegért találhatunk magunknak házat a Vértes területén, mely a mérsékeltebb árak mellett ezernyi szépséget rejt az oda látogatók és a költözni vágyók számára.

A zöld házaké a jövő?

A Vértes festői tájai és a környezet közelsége kapcsán nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy egyre fontosabbá válnak az energiahatékonysági szempontok, hiszen néhány szabály tavalyi életbe lépése után idén új, környezetbarát technológiákat támogató rendeletek is várhatók.

Fontos megemlíteni azt is, hogy kevesebb, mint egy év múlva már csak olyan lakás kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiaigénye közel nulla és primer energiaszükséglete (fűtés és melegvíz-előállítás) legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból biztosított. Ezeket az előírásokat pedig a korszerűsítések és felújítások során is figyelembe kell majd venniük az embereknek.

A jövőben várhatóan a Magyar Nemzeti Bank szándékai szerint olcsóbb lehet a lakáshitel vagy személyi kölcsön kamata azoknak a hitelfelvevőknek, akik a banki kölcsönt minimum „BB” energetikai minősítésű lakóingatlan megvételére fordítják vagy ilyet építenek. Ez a pénzügyi ösztönzés pedig tovább növelheti a magasabb energetikai besorolással rendelkező épületállomány arányát.

Fenti elemzést az Ingatlannet.hu készítette portálunk számára

Be the first to comment on "Olcsók vagy drágák az ingatlanok a Vértes hegység településeit tekintve?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*