Megszűnnek a helyi lakossági adók Oroszlányban

/Fotó: Pixabay.com/

„Az oroszlányi képviselő-testület április 25-i ülésén egyhangúan döntött arról, hogy a lakossági terhek csökkentése érdekében a magánszemélyeket terhelő gépjárműtárolók építményadóját és a magánszemélyek kommunális adóját 2025. adóévtől eltörli.

2023-ban, bár az utolsók között, de Oroszlány is rákényszerült a lakossági adó bevezetésére.

Az új adókra az elmúlt évek gazdasági válságidőszakában kiesett adóbevételek és a megnövekedett városi kiadások miatt volt szükség.

A kiadások a többszörösére nőttek: az energiaárak drasztikus megemelése és az egekbe szökő infláció az önkormányzat esetében két év alatt 309 millió forinttal növelte meg a közüzemi kiadásokat, gyűrűződő hatása legszembetűnőbben a közétkeztetésnél és a beruházások, fejlesztések drágulásánál jelentkezett.

A vállalati adóbevételek viszont ezzel párhuzamosan a gazdaság, főleg az autóipari válság miatt maradtak el a tervezettől.

2023-ban a 149 millió forintnyi többlet adóbevételt az önkormányzat mindezeknek megfelelően az energiaválság miatti rendkívüli helyzet enyhítésére használja fel. A közvilágítás fejlesztésére, az uszoda újra nyitására, térfigyelő kamerák telepítésére, parkolók, járdák építésére.

2024. év elejére az energiaárak normalizálódása – a 19-szeres távhő költség után már „csak” 4-szeres árat fizet az önkormányzat -, az árszínvonal kedvező alakulása, a koronavírus járványból való kilábalás pozitív hatást gyakorol a gazdasági környezetre.

Az ipari szektor helyzete jelentős javulást, az iparűzési adó bevételek növekedést mutatnak. A pozitív változásoknak köszönhetően újra lehetőség nyílik a lakosság terheinek csökkentésére.

Ahogy a bevezetésnél elhangzott: addig van szükség a lakosság segítségére, amíg a helyzet nem javul. A számok azt mutatják, hogy már nem lesz szükség az extra teherviselésére, 2025-től nem kell adózniuk az oroszlányiaknak.

Előzetes számítások alapján jövőre a lakosság számára ez 158 millió forint megtakarítást jelent majd.”

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Megszűnnek a helyi lakossági adók Oroszlányban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*