Hagyományos oroszlányi étel, ismeri? – Juhtúrós sztrapacska

Korábban több vértesi ételt ajánlottunk már figyelmükbe, közte olyant is, amelyik a környék hagyományos étele. Most is ilyen következik:

Juhtúrós sztrapacska (bryndzové halušky)

„Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 20-30 dkg rétesliszt (amennyit felvesz), 40 dkg tejföl, 40 dkg juhtúró (brindza), 40 dkg húsos szalonna, 2 evőkanál zsír, só

Elkészítés: A burgonyát krumplireszelővel lereszeljük, majd adunk hozzá annyi réteslisztet, amennyit felvesz. Ez a krumplitól függ, 60 dkg krumplihoz általában 20-30 dkg lisztet lehet számítani. Olyan állagú tésztát kell kapnunk, mintha hagyományos galuskát (nokedlit) készítenénk. A masszához adunk ízlés szerint sót, szórunk egy kevés lisztet a tetejére, hogy ne barnuljon meg a krumpli, amíg a víz felforr.

Közben tegyünk fel egy nagy lábosba vizet forrni, ebben fogjuk kifőzni a sztrapacskát. Közben a szalonnát vágjuk össze apró csíkokra, és süssük ki jó ropogósra. Ha kész, vegyük ki a zsírjából és tegyük félre. Közben egy nagyobb serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a juhtúrót a tejföllel és a zsírral. Ezt is tegyük félre. Ha a főzővíz forr, sózzuk meg, és tegyünk bele egy kis olajat.

Szaggassuk bele a sztrapacskákat, mintha nokedlit szaggatnánk. Bármilyen hagyományos nokedliszaggató tökéletesen megfelel erre a célra. Ha a galuska feljött a víz tetejére, akkor kész. Egy konyhai szűrővel szedjük ki, majd forgassuk bele a már kész zsíros-tejfölös juhtúróba. A juhtúrós sztrapacskát a sült szalonnacsíkokkal, melegen tálaljuk.”

Forrás:provertes.hu

Be the first to comment on "Hagyományos oroszlányi étel, ismeri? – Juhtúrós sztrapacska"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*