Miért épp térségünkben voltak a legnagyobb magyarországi földrengések?

(a kép illusztráció)

Viszonylag kevéssé ismert, hogy környékünk (Komáromtól a Balaton északi részéig) szeizmológiai szempontból Magyarország legaktívabb területe.

Nem volt tehát véletlen, hogy a régióban volt a jelentősebb magyarországi földrengések közül több is, pl. Móron, Oroszlányon, Komáromban…

magyarországi földrengések általában nem pusztító erejűek.

Ez annak köszönhető, hogy az ország távol fekszik a nagyobb törésvonalaktól.

Kisebb erősségű földrengések azonban évente többször is előfordulnak, és 4,5-5-ös erősségű rengés is bekövetkezik átlagosan 10 évente, ami Magyarországon már nagy rengésnek számít.

A magyarországi rengésekre az a jellemző, hogy az első rengés a legnagyobb erejű, az utórengések pedig kisebbek, de nem zárható ki az első rengés után egy újabb nagyobb rengés sem.

Magyarországon évente mintegy 100-200 egészen kicsi, 2,5 magnitúdónál nem erősebb, emberek által nem észlelhető rengés következik be, és további 4-5 gyengébb, de már érezhető rengést is feljegyeznek.

Az országban, amióta feljegyzik a rengéseket, körülbelül 3 tucatnyi olyan erősségű földrengés következett be, ami komolyabb károkat okozott.

A legerősebb rengés Komáromban 1763-ban történt, és 63 ember halálát okozta.

Nagyobb rengések Magyarországon

456szeptember 7.: A legkorábban feljegyzett földrengés a Kárpát-medence területéről. Savariában (ma Szombathely) történt, 6,1-es erõsségû volt.

1763június 28.: 6,3-as erősségű rengés Komárombana város egyharmada elpusztult és több mint hatvanan meghaltak.

Ez volt a Magyarországon bekövetkezett legnagyobb erejű földrengés.

1810január 14.: 5,4-es erősségű földrengés   Móron és környékén.

1843: 6,3-as erősségű földrengés Érmelléken.

1911július 8.: 5,6-es földrengés Kecskeméten és környékén. Haláleset nem történt, de sok ház megrongálódott, némelyiket a lakóknak el kellett hagyniuk.

1925január 31.: 5-ös erősségű földrengés Egerben és környékén. A károk jelentősek voltak, de halálos áldozat vagy súlyos sérülés nem volt.

1956január 12.: 5,6-es erősségű földrengés Dunaharasztiban, néhányan meghaltak, a házak legtöbbje megsérült.

1985augusztus 15.: 4,9-es erősségű rengés Berhidán és környékén.

2011január 29.: 4,7-es erősségű rengés Oroszlány környékén, egyes mérések szerint mindössze 6 kilométeres mélységben.

A rengést az egész Dunántúlon és dél-Szlovákiában is lehetett érezni. Az 1985-ös berhidai óta ez volt a legnagyobb erejű földrengés.

2013április 23. 00:28-kor 4,7-es erősségű rengés történt Heves közelében (pontosabban Erdőtelek mellett), melyet a környéken, sőt Budapesten is éreztek.

2013június 5. 20:45-kor 4,2-es erősségű földrengés keletkezett Nógrád megyében, Érsekvadkert közelében. A rengés sekély mélységben (5 km) pattant ki.

A földmozgást az epicentrum környékén a lakosság erősen érzékelte, a rengés következtében közel száz épület szenvedett kisebb sérülést.

(forrás:wikipedia)

Mint ismeretes, 2015. késő őszén térségünkben több kisebb földrengés is volt:  Gánt, Bicske, Bábolna térségében (utóbbinál kétszer is) – a szerk.

Be the first to comment on "Miért épp térségünkben voltak a legnagyobb magyarországi földrengések?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*