E helyeken várhatók idén út-, járda-, parkoló fejlesztések

/A korábbi kép illusztráció/

A minap írtuk, hogy Oroszlány Képviselő-testülete 2024. április 25-én (csütörtök) ülésezik. Itt egyebek mellett a közútfejlesztési és közterületi beruházásokról tárgyalnak.

A testület ülésére készült ezzel kapcsolatban egy előterjesztés, melyből idézünk:

„Oroszlány Város Önkormányzata képviselő-testülete 13/2024. (II. 15.) határozatában döntött 2024. évi adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegének megállapításáról.

A döntést követően benyújtásra került a hitelfelvételi kérelem, mely pozitív elbírálását követően a hitelfelvétel fedezetet biztosít majd a tervezett fejlesztésekre. A hitelfelvétel engedélyezési időszaka alatt már született döntés halaszthatatlan műszaki beavatkozás megvalósításáról a 42/2024. (III. 21.) határozatban a Mindszenti utca burkolat átépítés, csapadékvíz elvezetés (73 fm)” tárgyú közútfejlesztési beruházáshoz szükséges, bruttó 29.337 E Ft összegű anyagi fedezetről.

Ahhoz, hogy a hitelengedélyezéshez szükséges időszakot követően minél hamarabb megkezdődhessenek a beruházások, szükséges az előkészítő folyamatok megkezdése.

A tervezett beruházások MŰSZAKI TARTALMA

Oroszlány Város Önkormányzatának 2024. évi költségvetése tartalmazza az idei évre tervezett helyi közútfejlesztési beruházások hitelkeret terhére történő megvalósításához szükséges, bruttó 275.463 eFt összegű költségvetési keretet.

Az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. (székhely: 2840 Oroszlány, Bánki Donát utca 2/J.; a továbbiakban: OIH Zrt.) a forrás erejéig felmérte és elkészítette az alábbi pontok szerinti, lehetséges műszaki tartalmakat:

1.Népekbarátsága utca 29-33. számok közötti parkoló és járda felújítások

2.Bánki Donát utca 19-23. számok előtti járdafelület újjáépítése

3.Fürst Sándor utca – Malomsori Óvoda szervízútjának felújítása parkoló építéssel

4.Mátyás király utcai járda és murvás parkoló építése – Hunyadi- Mészáros L. út között

5.Kossuth Lajos utca- Asztalos János utca- Deák Ferenc utca közötti szakasz járdafelújítása

6.Táncsics Mihály úti tízemeletesek közötti parkoló felújítása

7.Korányi Frigyes utca- volt városi piac területének újra aszfaltozása

8.Takács Imre út- kontyos lakótelep parkoló bővítés

9.Nyíres dűlő bevezető szakasz (300 m) szilárd burkolattal

10.Volt „Sárga tömb” helyének környezetrendezése

A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a 2024. március 6-án tartott rendkívüli ülésén az OIH Zrt. szakembere által történt műszaki tartalom ismertetések alapján megvitatta a tervezett útépítési beavatkozásokat és az ülés során hozott módosító javaslataival összességében elfogadta azokat.

A város helyi közútjai, járdái sok szakaszának rendkívül rossz műszaki állapotban lévő szilárd burkolatai miatt szükséges azok teljes, vagy részleges átépítése, kiemelt és süllyesztett szegélyek cseréjével, kétrétegű aszfalt építéssel és a zárt csapadékvízelvezető rendszer igény szerinti javításával, felújításával.

A Malomsori óvodához bevezető szervízút végében egy nagyon szűk gépkocsi forduló található, melynek közepén egy 12,5 m átmérőjű, körbe szegélyezett zöldfelület található.

Terveink szerint a zöldterület elbontás után, a külső szegélyek részleges felhasználásával, egy kb. 250 m2-nyi, új parkolólemezt tudunk kialakítani, melyen 10-12 db gépjármű parkolása lesz biztosított.

A Táncsics Mihály út 35-41., számok környezetében meglévő 2×10 állásos zúzottköves parkolólemezek is aszfaltburkolatot nyernek.

A Takács Imre u. 107-109. számok között meglévő zúzottköves parkolólemez 20 db parkoló álláshellyel bővül. A Nyíres dűlő bevezető szakaszának 2010. évben martaszfalttal stabilizált burkolata időközben teljesen tönkrement, ezért szükséges annak a környezetéből történő kiemelése pályaszerkezet építéssel, majd 6 cm aszfalkeverékkel történő burkolása a csapadékvíz elvezetés megoldása mellett.

Az Oroszlány, Petőfi udvar 3/a-b. számok alatti, korábban elbontott önkormányzati bérlakás („Sárga tömb”) helyén kialakított zúzottköves parkoló és az ahhoz csatlakozó szervízút szilárd burkolattal történő ellátása és az így kialakult felületen összegyűlő csapadékvizek zárt rendszerben történő elvezetése is szükségessé vált.”

Az előterjesztések ITT találhatók.

A fenti témával kapcsolatos anyag teljes egészében a 7. napirendnél olvasható.

 

Forrás és fotó: oroszlany.hu

Be the first to comment on "E helyeken várhatók idén út-, járda-, parkoló fejlesztések"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*