“Bemutatjuk az Oroszlányi Bányász Múzeumot” – 2002-ben 2. rész

/A képen: Az Oroszlányi Bányászati Múzeum 2002-ben – Forrás: Library.hungaricana.hu/Márton Erzsébet (szerk.): Múzeumi Hírlevél, 2002/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… – Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2000-es évekből olvashat egy írást – két részben:

FOLYTATÁS:

Múzeumi séták

Bemutatjuk az Oroszlányi Bányász Múzeumot

…Az eredeti üzemi épület felolvasó (faléz) termében pillérsorral, acéltámokkal, fejtési ácsolatokkal és bányabeli világítással bányabeli hangulatot teremtve, fotókon és szöveges tájékoztatókon áttekintést kap a látogató az 1915-től kezdett földtani kutatásokról, a medence rétegtani szelvényeiről, a fotók az 1937-ben megkezdett szénbányászat egyes aknáinak, üzemeinek kialakítását és fejlődését mutatják be.

A diszpécser vezénylés, a bányamesteri iroda, a felügyeleti szoba és az üzemiroda a termelő tevékenység napi életébe nyújt betekintést. A diszpécserközpont működőképes, a föld alatti kisbányával van összekötve, s kommunikálni éppúgy lehet, mint régen a valóságos bányánál.

A bányászok kulturális és társadalmi életét mutatja be a bányász-zenekar, a brigádok emléktárgy gyűjteménye, az üzemek zászlói és a 130 darabból álló emlékkorsó gyűjtemény is. Ezek mind egy-egy jeles esemény alkalmára készültek. Itt látható a plakett, érem, emlékérme, kitüntetések gyűjteménye is.

A bányászat nagyon fontos segédtudománya a föld- és bányamérés. A felszíni és föld alatti létesítményeinek pontos feltérképezése elengedhetetlen követelmény a bányászatban. Az ezen munkához használatos eszközök és műszerek számos darabja látható a gyűjteményben. Ezekből több példány az 1910,1920-as évekből való.

Több mint 300 darabból álló ásvány- és kőzetgyűjtemény a föld mélyében kialakult természeti szépségeit prezentálja a látogatóknak.

A kiállítás nagyteret szentelt a bányamentés, a bányaszellőztetés eszközeinek, műszereinek bemutatására, ezzel is kihangsúlyozva a föld alatti munka veszélyességét és nehézségét, amire fokozottabb gondot kell fordítani.

A külszíni gazdag gépparkban a múlt század második felében megindult gépesítés, műszaki fejlesztés kísérhető figyelemmel, a napjainkban is alkalmazott jövesztő-rakodó és szállítóberendezéseken át a föld alatti biztosító berendezésekig. A hazai műszaki fejlesztés fontosságát mutatja az is, hogy az első hazai tervezésű és gyártású jövesztő-rakodógép, az F-4 típusú kombájn a budapesti millenáris kiállításon is látható.

A Vértes hegység tájvédelmi körzetében, a Kamalduli barokk remeteség szomszédságában elhelyezkedő új bányászmúzeum méltán bizakodhat jelentős turistalátogatásban.

Kőbányai Ferenc   ”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Márton Erzsébet (szerk.): Múzeumi Hírlevél, 2002 (23. évfolyam, 1-11. szám)  / 2002-09-01 / 9. szám

Be the first to comment on "“Bemutatjuk az Oroszlányi Bányász Múzeumot” – 2002-ben 2. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*