Oroszlány anno… Aranygyűrűk és díszoklevelek „Oroszlányért”

/ A kép illusztráció -Oroszlány, Rákóczi út 1963.  – Fotó: Fortepan.hu/Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről. Alább az 1990-es évekből olvashat egy cikket:

Aranygyűrűk és díszoklevelek

Oroszlányért

Az oroszlányi önkormányzatnak egy közelmúltban kiadott felhívása alapján a város lakossága megnevezhette azokat a személyeket, akik sokat tettek Oroszlányért, a kultúra, gazdaság, politika… területén. Ennek alapján öt Oroszlányértkitüntető díszoklevelet, valamint két aranygyűrűt adtak át augusztus 20-án, a nemzeti ünnep alkalmából.

Aranygyűrűt Köles Sándor és Huszár Jánosné, Oroszlányértkitüntető díszoklevelet dr. Bende Katalin Földi zsefié, Kasznár József, Kőbányai Ferenc és Gombkötő Lajos kapott.

A kitüntetettek kiemelkedő munkát végeztek a városfejlesztés különféle területein. les Sándor az elmúlt években meghatározó szerepet vállalt a város kulturális életének szervezésében. Mint zenész és a bányászzenekar alapítója szolgálta a város zenekultúráját, s emellett szervezője és részese volt Oroszlányban az amatőr színjátszás meghonosításának is.

Huszár Jánosné, a 4. sz. Általános Iskola igazgatóhelyettese, harminchat éve dolgozik a pályán. Évek óta kiemelt feladatának tekintette a tehetség- gondozást, szakkörvezetői munkája magas színvonalú. Igazi pedagógus egyéniségéből következik, hogy mindig bekapcsolódott a város kulturális és közéletébe.

Az Oroszlányértkitüntető díszoklevélben részesült dr. Bende Katalin mintegy évtizedes szervező, irányító munkájával járult hozzá Oroszlány ros egészségügyi ellátási rendszerének modernizálásához, működőképességének magas szintre emeléséhez, az ellátás biztonságához.

Földi Józsefné 1959 óta tanít Oroszlányban, s nevelő-oktató munkáját mindig magas szinten végezte. 1981-től szakfelügyelőként, majd megyei szaktanácsadóként tevékenykedett, e felügyeleti rendszer megszűnéséig. Sokat tett a város ifjúságáért, szervezte és vezette a nyelvművelő versenyeket, bevonva ebbe a környező településeket is.

Kasznár József az oroszlányi zeneiskola megalakulásának időpontjától oktatja a zenére fogékony fiatalokat. Az oroszlányi zeneiskola tanári karának szellemi mozgató ereje. Sokoldalú tevékenysége a pedagógiai munkán kívül, főleg előadóművészi tevékenységében nyilvánul meg.

Kőbányai Ferenc az oroszlányi Bányamúzeum vezetőjeként, annak életre hívásában és működtetésében kifejtett munkájával, dokumentációs tevékenységével a hagyományőrzés olyan lehetőségét teremtette meg, mely a várossá válás alapjait jelentő bányászkodás örök emlékeztetője lehet.

Gombkötő Lajos, az OVTV munkatársa, operatőri tevékenységével, a városi híranyagok és egyéb aktuális események színvonalas feldolgozása és bemutatása mellett kiemelkedőt alkotott művészi értékű videofilmek elkészítésében is. Munkatársaival számos, a hazai versenyeken és fesztiválokon eredményesen szereplő alkotás részese és díjnyertese volt.

Sugár

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. augusztus (5. évfolyam, 179-204. szám)  / 1994-08-31 / 204. szám

Be the first to comment on "Oroszlány anno… Aranygyűrűk és díszoklevelek „Oroszlányért”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*