Emlékeztek

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán – szöveghűen idézzük:

„Helyi szervezetünk november 4-én, 14. alkalommal tartott megemlékezést az ’56-osok terén álló emlékműnél. 1956 áldozataira emlékezve sokan tették tiszteletüket a forradalom és szabadságharc leverésének 66. évfordulója alkalmából szervezett mécsesgyújtáson.

Hazánk nemzeti függetlenségét az 1956. november 4-ei második szovjet katonai invázió pecsételte meg, amely pár nappal az után következett be, hogy Nagy Imre miniszterelnök november 1-jén meghirdette Magyarország semlegességét és kilépését a Varsói Szerződésből. A fegyveres felkelők utolsó csoportjainak ellenállását csak november közepén törte meg a szovjet túlerő.

„Orosz tankok tiporták el a magyar szabadságot” – mondta megemlékező beszédében Árva Ferenc történelem tanár, civil szervezetünk elnökségi tagja, majd így folytatta: „Emlékezni és emlékeztetni gyűltünk ma itt össze! Emlékezni a hősökre, az áldozatokra! Emlékezni azokra a névtelen nőkre és férfiakra, akiket meggyőződésük miatt félreállítottak, megaláztak, mellőztek, zaklattak, megfigyeltek, üldöztek.

Nevüket nem őrzi emléktábla, legfeljebb a családi emlékezet. Közülük sokakat depresszióba, öngyilkosságba hajszoltak. Emlékeztessük magunkat, hogy ’56 eszmeisége, elődeink értékrendszere: mint az ország függetlensége, a politikai többpártrendszer, szabad és független sajtó, a vélemény- és szólásszabadság… ma is olyan értékek, amelyért nekünk is ki kell állnunk és meg kell védenünk, hogy ne legyen hiába való elődeink áldozata”.

A nemzeti gyásznapon tagtársaink, és a városlakók mellett Lazók Zoltán polgármester és Rajnai Gábor alpolgármester is elhelyezte a kegyelet mécseseit a téren álló emlékhely talapzatánál.”

 

Fotó: Facebook

Be the first to comment on "Emlékeztek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*