Városi döntések rezsiügyben

„A megnövekedett rezsiköltségek – mind a távfűtés, a gáz és a villamos áram is – hatásának kezelésére az október 27-i a képviselő-testület újabb döntéseket hozott.

Ezek egy része az év végéig biztosítja a város és intézményeinek működését, a többi pedig már a következő évre tartalmaz intézkedéseket.

Az alábbiakban részletesen olvashatják, hogy melyik önkormányzati intézményben és épületben milyen korlátozások vannak és lesznek érvényben a későbbiekben.

Oroszlány Város Óvodái

A távhőszolgáltatás díja az intézményekben október 1-jétől növekedett az eredeti ár 19-szeresére, míg a gáz ára 2023. január 01-től fog több, mint 34-szeresére emelkedni.

Valamennyi óvodára elkészült a fűtési menetrend, eszerint az intézményekben a 20 fokot tudjuk biztosítani, nyitva tartási időn kívül – 16-03 óra között, valamint a hétvégén – pedig csak temperáló fűtés lesz. A meleg vizet, ahol lehet, a korábbi villanybojlerek beindításával oldjuk meg. Az iskolai téli szünet ideje alatt december 22-23-án és január 2-6 között csak a Brunszvik Óvoda tart majd ügyeletet, december 27-30 között az összes óvoda bezár. Ha a létszámok megengedik, a későbbiekben csoportösszevonások is lehetnek.

További megoldásokat is vizsgál az önkormányzat: a gázzal fűtő óvodákban más fűtési rendszer – pl. pellet kazán – beszerzése, esetleg egyes telephelyek átköltöztetése más épületbe.

Önkormányzati Szociális Szolgálat

A legnagyobb probléma az idősek átmeneti otthonában van, itt a minimális 20-20,5 fok biztosítása is naponta kb. 200.000 Ft-ba kerül, a szociális szolgálat intézményei közül ugyanis ez az egyetlen olyan épület, amit még 1952-ben építettek és azóta nem korszerűsítették. A Vészhelyzeti és Költségvetésvédelmi Munkacsoport még szerdán döntött arról, hogy erre az épületre külön energetikai tervet készíttet, hogy új fűtési rendszert építsen ki, vagy a meglévőt újíttassa fel.

A hajléktalan szállón van a leghidegebb, vannak helyiségek ahol 18 fok alá is csökken a hőmérséklet. Itt is vizsgálni kell a fűtésmódváltást. Az épületen napelem van, ezért az áramköltségek nem emelkedtek.

A Családok átmeneti otthonában jelenleg nincs fűtés, de a felújított és energetikailag korszerűsített épületben egyelőre így is biztosított a 21-22 fok. Egyébként az összes intézmény órás-kétórás intervallumokban méri a hőmérsékletet és állítják a radiátorokat, ha lehetséges.

A bölcsődében munkanapokon 03 és 15 óra között van fűtés, 22 fokot biztosítanak, a babakocsitárolókban levették a fűtést, az irodákban is hűvösebb van.

Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár

Az épületben október 1-je óta nincs fűtés. A dolgozók egy része otthonról dolgozik, de emiatt program nem marad el és a könyvtár – felnőtt- és gyermek részleg – folyamatosan nyitva tart.

A színházteremben lehet előadásokat tartani, de fűtés ott biztosan nem lesz. A szigetelésnek és a nyílászárók cseréjének köszönhetően az intézmény helyiségeiben 21 és 25 fok között van a hőmérséklet. A civil csoportok folyamatos működése jelenleg biztosított.

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

A hivatal biztosan költözik, a jelenlegi épületben lehetetlen bármilyen energiacsökkentést elérni. Az első és második szintet lezárjuk, működés csak a földszinten lesz, felhasználva a Digi nemrég megüresedett helyiségeit. Az ügyfélszolgálat heti két nap, 8-16 óra között lesz elérhető. A fűtési költségek így ebben az épületben a harmadára csökkenthetők.

A sportlétesítményekben egyáltalán nincs és nem is lesz fűtés. A költségvetésben szereplő összeg arra elég, hogy a leghidegebb időszakokban a temperáló fűtést biztosítsuk és a rendszer károsodása nélkül átvészeljük a leghidegebb téli hónapokat.

A Chudik Lajos Sporttelep kivételével a többi sportlétesítmény energetikailag korszerűnek mondható. Így amennyiben az elmúlt évek átlagos teleinek megfelelően alakul az időjárás, 10-12 C-nál várhatóan egyik épületben sem lesz hidegebb. A régi kosárlabdacsarnokban és a Fekete István Sportcentrumban október 15-től csak 15.00-20.00 között van melegvíz. A létesítményeket használó sportegyesületek tudomásul vették, hogy az év hátralévő részében fűtésszolgáltatás nélkül működnek az épületek. A küzdősport terem 2 db villanybojleréből csak az egyik működik, de ez képes kiszolgálni az igényeket. A sportolók ilyen körülmények között is vállalják a teremhasználatot, a cselgáncsozóknak december elején még lesz egy versenyük amire készülnek, a karatésok az év végi ünnepekig szeretnék a termet használni. A Chudik Lajos Sportlétesítményben sajnos a melegvíz biztosítására nincsen mód, ugyanakkor a sporttelep minden használója (súlyemelők, konyha-étterem bérlője, tekések) szeretné a fenti korlátozások mellett is igénybe venni azt. A súlyemelők két egybenyíló öltözőben rendeznének be „edzőtermet”, a tekések mobil fűtőberendezéssel fűtenének a versenynapokon.

Ha mindezt sikerül végigvinni, segíthetne a sportegyesületek túlélésében, egy több hónapos leállást a több esetben amúgy is létszámgondokkal küzdő egyesületek, szakosztályok nagy része biztosan nem bírna ki, és több évtizedes tradícióval rendelkező sportágak szűnhetnének meg a városban.

Önkormányzati Tűzoltóság

A fűtést leállítottuk, de a 0-24 órában dolgozó tűzoltók nem maradhatnak hidegben, melegvíz nélkül. Már megrendeltünk egy önálló, fa-elgázosító kazánt, a melegvizet pedig villanybojler biztosítja majd.

Lazók Zoltán polgármester egyeztetett a Tankerülettel az iskolákban lévő tálalókonyhákról is. Ezekben a helyiségekben nem lesz fűtés, az ehhez kapcsolódó irodák közös használatba kerülnek és nem számláz ki felénk rezsiköltséget a Tankerület.

Oktatási intézmények

A Hunyadi Mátyás Általános Iskolában működő Hébé Művészeti Iskola esetében rezsiköltséget nem tud átvállalni a Tankerület. A Hébé Művészeti Iskolával a működésüket tekintve új megállapodást kell kötnie az önkormányzatnak. Tájékoztatást kaptunk, hogy a Kollégium épületben működő Pedagógiai Szakszolgálat Oroszlányi Tagozata várhatóan az év végéig átköltözik a Hamvas Béla Gimnázium 3. emeletére.

A TSZC Eötvös Loránd Szakképző Iskola esetében a Szakképzési Centrum nem fogadta el azt a javaslatunkat, hogy mint az épület fő használója közvetlenül ő fizesse a rezsiszámlát, ezt továbbra is az önkormányzat fizeti, a Szakképzési Centrum utólag egyenlíti ki a számláit. Ezt a testület csak azzal a kitétellel fogadta el, hogy ha a számla késedelmes fizetése esetén a késedelmi kamatot, pótlék megfizetését is vállalják, továbbá, ha késedelembe esnek a rezsiszámla megfizetésével, akkor az ingatlanban az önkormányzat azonnal lezáratja a fűtést.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a Szolgáltató Városközpont használatával azonban vállalja, hogy az üzletek és a küzdőtér fűtési rendszerének lezárásával, a rezsiszámlát közvetlenül ők fizetik majd.

Közvilágítás

Az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. két javaslatot tett az energiafogyasztás csökkentésére, amely együtt összesen 36%-kal csökkentené az energiaköltségeket.

  • A közvilágítás be- és kikapcsolásának 10-10 perccel történő módosítása, mellyel napi szinten 20 perccel rövidebb ideig lenne üzemelne a városi közvilágítás. Ezt az E.On bruttó 3,2 millió forintért vállalja.
  • Az közvilágítási hálózat teljes lekapcsolása 0:00-4:00 óra között. Ezért 6,4 millió forintot kell az E.On felé pluszban kifizetni.

Egy harmadik. javaslat szerint a közvilágítási lámpatestek számának csökkentésével, ideiglenes kikötésével további megtakarítás érhető el. Jelenleg az erre vonatkozó szakmai javaslat – a város összes, 2700 kandeláberét ellenőrizni kell hozzá – kidolgozása folyamatban van.

A kikapcsolásra kerülő lámpatestek helyének meghatározása során az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

  • gyalogátkelőhelyek, buszmegállók megvilágítása lehetőség szerint ne csökkenjen,
  • közúti csomópontokban, kereszteződésekben a megvilágítás kevésbe csökkenjen,
  • főbb közlekedési útvonalakon jellemzően minden 2. lámaptest, kevésbe frekventált utcákban, mellékutcákban minden 3. lámpatest világítana,
  • amennyiben van rá lehetőség magasabb fénypontú lámpatestek meghagyása
  • régi, nagyobb teljesítményű lámpatestek számának lehetőség szerinti nagyobb mértékű csökkentése,
  • a közelmúltban közterületi fejlesztésekkel érintett területeken meglévő LED technológiájú lámpatestek egylőre változatlanul üzemben maradnak.

Csak ezzel a megoldással, tehát az E.On által felvázolt lehetőségeket figyelmen kívül hagyva, hozzávetőlegesen 55-60% villamosenergia megtakarítás is elérhető lehet.

Folyamatosan végezzük a gáz és elektromos energiaszolgáltatók megkeresését is, árajánlatok bekérését annak érdekében, hogy 2023. január 01. napjától a lehető legkedvezőbb díjazású szolgáltatási szerződéseket meg tudjuk kötni.

A fentiekben felsorolt szigorú intézkedések mellett talán van lehetőség a működés fenntartására az idei évben. Azonban még a 20 fokos helyiségek és a temperáló fűtések tartása is 111 millió forint többletet jelent a városi költségvetés számára.”

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Városi döntések rezsiügyben"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*