Ő is Oroszlányból indult: Számadó Emese

(Számadó Emese – fotó:provertes.hu)

Néhány alkalommal olyan Oroszlányon vagy a környéken született, ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért (vagy tágabb környezetünkért), esetleg valami jelentőset alkottak itt:

Számadó Emese (Oroszlány, 1967. május 11. –) magyar régész, múzeumigazgató.
Életpályája

1985-ben érettségizett az oroszlányi Lengyel József Gimnáziumban. 1985–1990 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem tanári és régészet szakán végzett. 1994–1996 között elvégezte a Budapesti Mőszaki Egyetem fotogrammetria és térinformatikus szakát.

1990–től a komáromi Klapka György Múzeum régésze, 1993 óta a Múzeumbarát Kör, 1999-tõl az intézmény vezetője. Szerkeszti, illetve írja a múzeum kiadványait.

Feltárásokat végzett többek között 1992-tõl Komárom-Szőny-vásártéren és Komárom különböző helyein.

(forrás:wikipedia)

A Tatabányai József Attila Könyvtár írta róla egy program kapcsán:

Középiskolai tanulmányait az oroszlányi gimnáziumban, egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte régész-történelem szakon.1990 szeptemberében a komáromi Klapka György Múzeumhoz került régésztörténész muzeológusként.

1996-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen Humán térinformatikusként másoddiplomát szerzett.1993-tól vezeti a Komáromi Múzeumbarát Kört, 1996-tól a múzeum igazgatója.

1990- től végzi Komárom területén a régészeti feladatokat, 1992 óta szervezi és vezeti Borhy László akadémikussal a vásártéri feltárásokat Komárom-Szőnyben.Legújabb közös munkájuk a gátépítés során előkerült római kori fürdő részbeni feltárása volt 2014-ben.

Eddigi munkái elismeréseként 1999- ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nívó-díjban részesítette, 2006-ban megkapta Komáromban a Polgármesteri-díjat, 2010-ben az Észak-Komáromi Zsidó Hitközségtől Kehila-haver díjat, 2014-ben Komáromi Erődökért díjat, valamint Komárom-Esztergom Megyei Príma Közönségdíjat kapott.

Művei, elismerései:

Be the first to comment on "Ő is Oroszlányból indult: Számadó Emese"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*