„Rövidesen átadják az oroszlányi gimnáziumot” – A város múltjából..

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1990-es évekből olvashat egy cikket:

Rövidesen átadják az oroszlányi gimnáziumot

Ez az öröm és a tudás palotája lesz

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a Lengyel József Gimnázium átépítése Oroszlány fejlesztései közül kiemelt beruházás. Az építkezés tavaly kezdődött el és 1994. október 23-ra az építők befejezik a második ütemet, azaz kulcsrakészen átadják az egész épületet. A tanulók november harmadikán vehetik birtokba a megújult gimnáziumot, amely küllemében, építészeti megoldásaiban egyáltalán nem emlékeztet a korábbi épületre. A kivitelező, az oroszlányi Nevelési és Oktatási Gondnokság, amely alsófokú intézmények karbantartásával foglalkozik, viszonylag kevés pénzből szemmel láthatólag nagyon színvonalas munkát végzett. Gurzó József, műszaki vezetőt kérdeztük az építkezés kulisszatitkairól.

Mióta érlelődött az átépítés gondolata?

Az épület ún. típus-gimnázium volt, amelyből több is tezett az országban. Amikor új igazgató került ide, ígéretet kapott, hogy felújítják az épületet. Elment Fonyódra, Pécsre, Marcaliba, ahol már átépítették a gimnáziumokat. A fonyódi építkezés kapcsán került szóba Vincze László építész neve, aki az előzetes egyeztetés után nekilátott az első terveknek. A tanácsrendszer utolsó évében készült el a programterv. Ez tartalmazta az átépítés ütemeit, becsült költségeit, akkori áron 80-120 millió forintot. Ez a terv még a kollégium felújítását is magába foglalta. Közben a gimnázium és az önkormányzat közös kompromisszumokkal kereste a cél felé vezető utat. A képviselő-testület végül döntött az épület felújításáról.

– Ki állta az építkezés költségeit?

Az önkormányzat finanszírozta az építkezés első ütemét, amíg a tető rákerült az épületre, a második ütemhez a forrást az önkormányzatok céltámogatásáról szóló törvény alapján központi forrásból biztosították. Az első ütemre 26 millió forint állt rendelkezésre, amikor megjelent a versenytárgyalás kiírása. A Nevelési és Oktatási Gondnokság pályázata volt a legkedvezőbb, de itt is 40 millió forintos összeg szerepelt. Világossá vált, hogy az első ütem alatt rendelkezésre álló pénzből a feladatot nem lehet megoldani. így megfordult a verseny és az számított, hogy ezért a pénzért ki mit tud megcsinálni. A gondnokság nyerte el a munkát. A döntésben közrejátszott az is, hogy mint az önkormányzati intézmények fenntartói, tapasztalatot szereztünk a szoros költségvetésű munkák elvégzésében és terveinkben kevés nyereséget kalkuláltunk, azt inkább a tartalom és minőség színvonalának emelésére fordítottuk….”

 

FOLYTATJUK! -a szerk.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 1994. október (5. évfolyam, 231-256. szám)  / 1994-10-13 / 241. szám

Be the first to comment on "„Rövidesen átadják az oroszlányi gimnáziumot” – A város múltjából.."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*