Oroszlány rövid történetéről – kezdetek és középkor

(A Várdomb utca részlete 2008-ban – Forrás:wikipedia, fotó:Szeder László/

Ön vajon mennyit tud a város történetéről, nevének eredetéről, nevezetességeiről, a szénbányászat múltjáról? Ezekkel is foglalkoztunk, foglalkozunk sorozatunkban:

“Története

A város közelében fekvő Környén már a római korban is település volt(Quirinum), ám Oroszlányban az ember legkorábbi nyoma a város mai területén az avar korból fogható meg (eltekintve a XIX. század végén talált, néhány nehezen datálható kőeszköztől), erről a két kora avar kori temetőrészlet feltárása (19571973) során előkerült leletek (pajzsdudorok, lándzsahegyek, vaskések, ékszerek, kerámiák, fémabroncsos favödröcskék stb.) tanúskodnak.

Első említése 1383-ból való, ekkor Oroszlankew (Oroszlánkő) néven tűnik fel, aztán a 15. században Possesio Orozlankew néven említik egy oklevélben, a Csák nemzetség birtokaként.

1536-ban még feltűnik „Oroszlánkő várának” említése, aztán a török hódoltság idején már nem szerepel a lakott helyek jegyzékében.

Forrásainkból mindenesetre kiderül, hogy a török az 1543-as hadjárata során felgyújtotta TataGesztes és Vitány várát is, elképzelhető, hogy Oroszlánkő is erre a sorsra jutott.

16. század második felében, ill. a 17. században a vár és vidéke teljesen lakatlan, neve is „Pusztaoroszlánkő”-ként tűnik fel ekkor.

A megújulás a török kiűzését követő betelepítési politika révén köszöntött a vidékre: a terület ekkori birtokosai, az Eszterházyak PozsonyNyitra és Trencsén vármegyéből származó szlovákokat telepítettek be a puszta vidékre.

A telepesek feljegyzéseiből kiderül, ekkor még láthatóak voltak a vár romjai, de ennek köveit házaik építéséhez hordták szét.”

Forrás:wikipedia

Be the first to comment on "Oroszlány rövid történetéről – kezdetek és középkor"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*