„…A XXII-es akna most feljövőben van…” – Az Oroszlányi Szénbányák krónikájából

/A kép illusztráció/

Talán érdekes lehet, mit írt a korábbi sajtó, vagy milyen érdekességeket találtunk a térségről, az oroszlányiakról  korábbi tanulmányokban, történeti leírásokban.

Mint például itt:

(A cikk első részét ugyanebben a rovatban – „Abszolút Oroszlány” – „Hagyomány”  találja!)

„…Ilyenkor szokták azt mondani, hogy igen, a múltban voltak gondok, de ma már egyetlen felhő sincs az égen. Balázs János azonban nem híve a problémák elkenésének:

Most olyan helyzetben vagyunk, hogy hiányzik a pártmunka egységes irányítása. Hozzánk tartozik a pusztavámi bánya is, de az ottani pártszervezet más megyétől, más járástól kapja az irányítást. Két munkásőr szakaszunk van, az egyik a móri járáshoz, a másik meg Oroszlányhoz tartozik. A hozzánk tartozó pusztavámi bánya párttitkára ide is jár értekezletre, még Mórra is. Sok zös dolog van, s együtt beszéljük meg, hogy mi a helyes megoldás. Neki is az a véleménye, hogy ez a kettős kötődés gátolja az eredményesebb pártmunkát.

Az említett gondok azonban döntően nem akadályozzák az együttműködést. Függő ügyeknek számítanak, rendeződésük idő kérdése. A hangsúly azon van, hogy az aknán jól mennek a dolgok, az emberek jól érzik magukat. Az igazgató ezt elsősorban a kommunisták és a pártszervezet érdemeként említi:

Voltam én sokáig a XIX-es aknán is, s így meg tudom ítélni, hogy egy pártszervezet mire képes. Itt felszabadultabb a légkör, az emberek bátran kinyilvánítják a véleményüket. A pártirodán annyian fordulnak meg, hogy az ember önkéntelenül is elismeréssel adózik a pártvezetőségnek. A családi problémáktól a legfontosabb pártügyekig minden gondjukkal oda mehetnek a dolgozók. S ez csak azért lehetséges, mert a pártélet, színvonalas a pártmunka.

Most megint nem a „minden nagyon jó” hangulatáról van szó. Néha maguk is elégedetlenek, hogy nem tudnak minden téren újat nyújtani. Régi gond, hogy a taggyűléseken a termelési problémákhoz sokkal könnyebben hozzászólnak a csillések és vájárok, mint a politikaiakhoz. Ennek a jelenségnek nagyon bonyolult háttere van. a gátlásosságtól a politikai képzettség hiányáig, de ez sem minden. Szívósan törekszenek azonban az ezzel kapcsolatos ellentmondások megoldására.

A XXII-es akna most feljövőben van, jelentősége az oroszlányi bányák között egyre nő. S hogy ez így alakul, abban a kedvező termelési adottságok mellett nagy szerepe van az emberi tényezőknek. Balázs János ezt így fejezi ki:

Sok helyről jöttek össze az emberek, műszakiak és fizikaiak, de most már egy nyelven beszélünk. S arra rekszünk, hogy ez Így is maradjon.


(dkl)”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1971. július (26. évfolyam, 153-179. szám)  /  1971-07-21 / 170. szám

Be the first to comment on "„…A XXII-es akna most feljövőben van…” – Az Oroszlányi Szénbányák krónikájából"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*