“AKÁR AZ ANGOLOKNAK STONEHENGE” – Majki történetek 2. rész

/Bal oldali kép:  „A rácson túl a Foresteria, azaz a kolostor épületének megszépülő udvara”  Jobb oldali kép: „A felújítási munkálatok ellenére folyamatosan zajlanak a tárlatvezetések” – Forrás:Library.hungaricana.hu/ Somogyi Hírlap, 2013. augusztus/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20-21. században Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2010-es évekből olvashat egy cikket (2. rész):

(Az előző részt ugyanebben a rovatban „Színes” találja – a szerk.)

„…Mint kiderült, nem ez volt az egyetlen alkalom, hogy a szerzetesek „civilekkel” találkoztak. Vasárnaponként a templomban, elkerített részben ugyan, de vegyülhettek másokkal is.

Hátrahagyva a cellaházakat a Foresteria (a kolostor) épülete előtt haladunk. A kapu előtt tábla hever a placcon: az építkezés folyamatos. így a látványos vadászterem, az egész épület egye-, lőre még zárva van az érdeklődők előtt. Visszapillantunk. Az összkép önmagáért beszél. A kis lakok homlokzatán más-más címer áll. Főúri címerek jelzik, melyik „ház” kihez tartozott.

A rendezvények, még az épületek több éves felújítása ellenére is zavartalanok. Akár a híres biofesztiválról, akár a Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének emlékünnepségéről, akár a Vértesi Erdő Zrt. jótékonysági rendezvényéről van szó.

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete és Milleniumi Alapítványa 18 évvel ezelőtt, a vitézlő fejedelem születésének 320. évfordulóján állított emléktáblát Majkon. Azért éppen ott, mert Rákóczi száműzetésében egykoron egy franciaországi (Yerres), a majkihoz hasonló, szintén kamalduli rendnél talált menedéket.

Egy ponton megállunk. Hallgatjuk, hogy mennyien döntenek a majki természet nyújtotta kikapcsolódás mellett. Mert bizony a kis házak nagy része szálláshely, a mai napig is. Maximum harminc ember élheti, érezheti át a Vértes felemelő nyugalmát…”

 

HAMAROSAN JÖVÜNK A CIKK FOLYTATÁSÁVAL – A SZERK.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Somogyi Hírlap, 2013. augusztus (24. évfolyam, 178-203. szám) / 2013-08-10 / 186. szám

Be the first to comment on "“AKÁR AZ ANGOLOKNAK STONEHENGE” – Majki történetek 2. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*