Ez is itt történt – „Világrekordra” törnek az oroszlányi XXI-es akna bányászai

/A kép illusztráció – Fotó: Fortepan.hu/UVATERV/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.  Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket:

Világrekordra” törnek

az oroszlányi XXI-es akna bányászai

A nemzetközi érdeklődés központjába került, valóságos idegenforgalmi látványosságvált az oroszlányi XXI-es akna.

Csehszlovák, német, szovjet, román és jugoszláv szakemberek szerepelnek eddig a vendéglátó listán, valamennyien a helyszínen akartak meggyőződni az itt működő angol-lengyel gépegyüttes teljesítményéről.

A múlt esztendőben már hírt adtunk arról, hogy országos termelési rekordot állítottak fel Oroszlányban az angol gyártmányú Dobson támok és a lengyelektől vásárolt maróhengeres fejtőgép segítségével.

Az év utolhónapjában a gépegyüttessel dolgozó bányászok, napi átlagban számolva, nem kevesebb mint 1132 tonna szenet küldtek felszínre ebből a frontfejtésből. Egy hónap leforgása alatt 95 métert haladtak előre a 100 méter hosszúsáfrontszakaszon, s ez az előrehaladás két és félszerese annak, amit más, hagyományosan gépesített munkahelyen el lehet érni.

Az automatikusan működő támrendszert szállító Dobson- cég szakemberei érdeklődéssel figyelték miképp válik be biztosító berendezésük a XXI- es akna nem éppen legideálisabb széntelepi adottságai zött.

Időről-időre ellátogattak Oroszlányba s néhány hasznos tanács ellenében megkérték a vezetőséget, hogy táviratozzon, ha majd a frontfejtésben elérik a napi három és fél méteres előhaladási sebességet. Összesen háromszor röppent a hír a szigetországba, hogy ezt az eredményt sikerült az oroszlányiaknak elérniük, s az utoljára feladott távirat még a higgadtságukról híres angolokat is feltüzelte. Négyméter nyolcvan centis előhaladási sebességet értek el. Ez a rendkívüli eredmény már a világ legkorszerűbben gépesített bányáinak teljesítményével egyenrangú. A angolok felvették a kapcsolatot a KGST-államok szénbányászati szakembereivel, akiknek most Oroszlányban mutatják be mire képesek ezzel a fejtési technológiával a bányászok.

A gépegyüttesben rejlő lehetőségeket hamar felismerték a XXI-es aknán a frontcsapatok. Óramű pontossággal szervezték meg a gép kiszolgálását, s azt hogy a szalagról késedelem nélkül kerüljön csillékbe a szén. Egyik nap a műszaki vezetők stopper órával mérték, hogy a garat alatt mennyi idő szükséges a csilletöltéshez. Maguk is meglepődtek amikor kiderült, hogy egy perc alatt négy csille telt meg. Ezt a boszorkányosán gyors tempót a fronthoz beosztott három töltő képtelen volna egy teljes műszakon át tartani.

A frontcsapat ezért mintegy automatizálta önmagát, sűrű időközben váltogatják egymást a különböző posztokon. A munkaszervezés magasiskoláját bemutató bányászok, bár büszkék a növekvő idegenforgalomra, azért nem bánnák ha nem sűrűsödne tovább a látogatók száma, amely esetleg fékezné az olajozottan működő ember-gép szerkezetét.”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1966. január (20. évfolyam, 242. szám, 21. évfolyam, 2-25. szám)  / 1966-01-14 / 11. szám

 

KIEMELÉSEK tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "Ez is itt történt – „Világrekordra” törnek az oroszlányi XXI-es akna bányászai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*