Oroszlányban született: Varga Zoltán kürtművész

(a kép forrása:fszek.hu)

Néhány alkalommal olyan Oroszlányban vagy a környéken született, ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentőset alkottak itt vagy határainkon belül és túl:

1961-ben Oroszlányban született. A Győri Richter János Zeneművészeti Szakiskolában szerezte meg zenei alapismereteit, majd a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Tarjáni Ferenc osztályába járt 1980-1985-ig.
Már főiskolásként is számos nemzeti és nemzetközi versenyen nyert díjat. A közreműködésével alapított Anonymus Rézfúvós Kvintett az 1982. évi Anconai Nemzetközi Kamarazenei versenyen két kategóriában is első helyezést ért el.
1986-ban a franciaországi Narbonneban rézfúvós kvintettek számára megrendezett “Maurice Andre” nemzetközi versenyen az Anonymus Kvintett ugyancsak az első díjat hozta el.
1983-tól a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának első kürtöse. 1999-ben az együttes történetében elsőként kapta meg “Első szólókürtös” rangot.
Zenekari művészi munkájának további elismerését jelenti az év legjobb zenekari művészének járó 1997-ben neki ítélt “Dohnányi Ernő-díj”, majd 2000-ben a Magyar Rádió Nívódíja.
1988-tól a Budapesti Weiner Leo Konzervatórium kürt tanára. Kamaramuzsikusként és zenekari művészként szerte a világban hirdeti a zene emberi értékeket hordozó üzenetét.
(forrás:aphelandra.hu)

Még több Varga Zoltánról:

https://lfze.hu/lexikon_oktatok/lexikon-1508
VIDEÓ:

https://www.youtube.com/watch?v=xTxHGaoRFt

Be the first to comment on "Oroszlányban született: Varga Zoltán kürtművész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*