“Megjelennek a robotok” – Oroszlányban…

/A kép illusztráció: Oroszlányi Bányászati Gyűjtemény (egykor XVI. bányaüzem) 1983. – Forrás:Fortepan.hu/Szalay Béla

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… – Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1980-as évekből olvashat egy írást (cikkrészlet)

Megjelennek a robotok

1986-tól a szénosztályozó rekonstrukciójával egyidőben dúsítómű épült száraz szén eljárásos technológiával. E módszer alkalmazását az tette szükségessé, hogy az oroszlányi szenek érzékenyek a nedvességre. Az oroszlányi az ország legnagyobb barnaszén dúsítására létesített szárazszénműves dúsítója. Segítségével megnövekszik a magas fűtőértékű szén aránya.

A fogyasztási igény színvonalasabb kielégítése érdekében a mennyiségi szemlélet helyett egyértelműen a minőségi lépett az előtérbe. Egy bányaüzemben mindig kiemelt fontosságúak a biztonságtechnikai fejlesztések. A vállalat a bányamentő-állomást a legkorszerűbb mentőfelszerelésekkel látta el.

Metánmérő védelmi rendszer épült ki a sújtólégveszély elhárítására. Minden üzemben automatikus tűzjelző- és tűzoltóberendezések működnek. A további műszaki fejlesztés egyik iránya a mind nagyobb tipizálás. A jó alkatrészellátás, mely a csereszavatosságból is fakad, szintén csökkenti a termelési költségeket.

A vállalat az ezredfordulóig évi hárommillió tonna széntermeléssel számol. Ez csak a legfejlettebb módszerek, a csúcstechnológia alkalmazásával lehetséges.

A közeljövő feladatai közé tartozik az alsótelepek művelésére leginkább alkalmas biztosító berendezések kiválasztása és beszerzése a hozzátartozó jövesztőgéppel együtt Márkushegyen.

Ugyanúgy a fejtések üzem- biztonságának a fokozása, a vágatbiztosítás fejlesztése. Ezzel kapcsolatban a kőzet- horgonyzás további alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata. a hátűrkitöltés gépi megoldása.

Az elektronikai fejlesztések sorába tartozik a villamos fogyasztás számítógépes felügyeleti rendszerének a teljes kiépítése, s a villamos hajtások diagnosztikai mérésének szintén számítógéppel történő felügyelete. Robottechnikai fejlesztéseket terveznek a vágathajtásoknál.

A vékonytelepi fejtéseknél az elektrohidraulikus vezérlőrendszerek kialakítása a cél. Széngyalu alkalmazásával ezeket az olykor másfél méternél is vékonyabb telepeket —. ahol jó minőségű szén található, — minimális meddővel lehet kitermelni. E módszer a világ szénbányászatában jelenleg a legmagasabb színvonalat jelenti. „

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Dolgozók Lapja, 1987. szeptember (42. évfolyam, 205-230. szám) / 1987-09-04 / 208. szám

Be the first to comment on "“Megjelennek a robotok” – Oroszlányban…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*