“Márkushegy, 1978 – Uj bánya létesül” 2. rész

Talán érdekes lehet, mit írtak 20. és 21.  században Oroszlányról és környékéről.  Alább az 1970-es évekről olvashat egy részletet:

FOLYTATÁS!  A cikk első részét ugyanebben a rovatunkban – „Abszolút Oroszlány” – „Hagyomány” olvashatják – a szerk.)

Márkushegy, 1978

UJ BÁNYA LÉTESÜL

“Vályogvetők”

Vas László, az épülő bánya felelős műszaki vezetője bányamérnök. Tatabányán csillésként kezdte, dédnagyapja Salgótarjánban nagyapja apja Tatabányán dolgozott. “Körülbelül száz éve a bánya határozza meg az életünket…” mondja.

1976 januárja az első emlékezetes dátum. Negyven emberből állt a stáb. Kézi jövesztéssel, vállon, kézben, kisvasuttal hordva az anyagot, földet, kezdtük meg az építést. Mínusz 20 fokban, embertelen körülmények között. Ránkfagyott a sáros ruha. “Vályogvetők vagytok ti, nem aknamélyitők…” mondták a környékbeliek. Nem figyeltünk rájuk, dolgoztunk vizes homokban, nehezen kezelhető kőzetben, építettük a vasbeton alagutat…

’’Méterben számolunk…”

Oroszlányból, Tatabányáról verbuválódott a mag, az elővájár- csapatokból, a legkülönbözőbb aknákból. Aztán jöttek hozzájuk a fiatalok visszajöttek gyárból, szövetkezettől, mezőgazdaságból… Csupa “leszármazott” bányászgyerek. Az apjuktól, nagyapjuktól egyebet sem hallottak otthon, mint hogy milyen nehéz, milyen szép munka ez. Az agyukba ivódott, kitörölhetetlenül és ahogy alkalom adódott, visszajöttek.

Elkezdődhetett a tulajdonképpeni lejtakna építése. Olyan hosszban, amilyenben Magyarországon hasonló még nem épült. Megérkezett az elővájó gép is. Csaknem két kilométerre jutottak azóta az aknamélyitők ezzel a géppel. A tervek szerint 1979 március 1-én találkoznak tehát a függőleges aknaépitőivel.

Mekkora készlet, mennyi szén az a bizonyos 43 millió tonna?

Napi 600 vagon körüli termeléssel számolnak: ez kétszerese annak, amit ma a legmodernebb magyar bányák tudnak”. 30-35 évig kaphat tehát innen szenet a Bicskei Hőerőmű.”

 

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Hazai Tudósítások, 1978 (15. évfolyam, 1-24. szám)  / 1978-11-01 / 21. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk

Be the first to comment on "“Márkushegy, 1978 – Uj bánya létesül” 2. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*