„Mintakonyha és gyerekgondozási bemutató” – Oroszlányi szülőotthon, 1961.

/A kép illusztráció!/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről. Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket:

Mintakonyha és gyerekgondozási bemutató kismamáknak

Sok örömteli izgalmat láttak már az oroszlányi szülőotthon falai. A forgalom” igen nagy, hiszen kevés olyan város van, ahol a lakosság többsége a fiatalabb évjáratból tevődik össze. A statisztika is bizonyítja ezt, mert az oroszlányi szülések száma túlhaladja az országos átlagot.

A szokott izgalmaktól eltérő kép fogadja mostanában azokat, akik e szülőotthon tanácsadóját keresik fel. Fiatal mamák sürögnek- forognak ott. Kezükben játékbabát forgatnak, majd a mintakonyhában főznek.

Persze nem főzőcskéről és babajátékról, hanem egy ötletes kezdeményezésről van szó. A fiatal mamákat elméletileg és gyakorlatilag megtanítják a legfontosabb teendőkre. A pályázás, pelenkázás, fürdetés rejtelmeit kaucsuk babákon sajátítják el. Sokat tanulhatnak a mintaszobában is. Itt minden bútort és berendezési tárgyat a legcélszerűbben helyeztek el.

Az oktatás során el is magyarázzák a fiatal édesanyáknak, mire kell ügyelni azokban a helyiségekben, ahol a csecsemők idejük legnagyobb részét eltöltik. A kismamák tehát igen jól hasznosíthatják gyermekeik gondozásánál a „babajátékot”.

A bemutatószoba mellett műkömintakonyhában az egészséges és legjobb csecsemőtáplálék elkészítését tanulhatják meg az édesanyák. Itt nemcsak az előállítás módszereit sajátíthatják el, hanem megtalálják a főzés legcélszerűbb eszközeit is. Mintákat kapnak a változatos. tápdús étrend összeállításához.

A hasznos „főzőcske” eredményeként még szemetgyönyörködtetőbben fejlődnek, gömbölyűdnek Oroszlány fiatal polgárainak legifjabb utódai.”

 

Forrás:library.hungaricana.hu/Komárom Megyei Dolgozók Lapja, 1961. december (16. évfolyam, 95-102. szám) /  1961-12-13 / 98. szám

Be the first to comment on "„Mintakonyha és gyerekgondozási bemutató” – Oroszlányi szülőotthon, 1961."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*