Az uszodáról is tárgyalnak

Ahogy már írtuk, a város képviselő-testülete 2023. szeptember 28-án (csütörtök) ülésezik. A napirendi pontok egyike a Csobbanó Uszoda helyzete, az újranyitás lehetőségeinek megteremtése lesz – derül ki az előzetesen nyilvánosságra hozott anyagból.

Alább szöveghűen idézzük a testületi ülésre készült előterjesztést:

„Tisztelt Képviselő-testület!

Oroszlány Város Önkormányzata az uszoda tavalyi kényszerű bezárása óta keresi az újranyitás pénzügyi lehetőségeit.

Ennek megfelelően az Önkormányzat megpróbált állami forrásokat is bevonni, ezirányú törekvéseink a központi költségvetés helyzete miatt sajnos kudarcot vallottak. Előreláthatólag a jövő évben önkormányzatunk pénzügyi lehetőségei a bezáráskori helyzethez képest kedvezőbbek lesznek, így a képviselő-testület pozitív döntése esetén a város ezen igen kedvelt létesítménye jelenlegi tudásunk szerint újranyitható.

Az uszodát reálisan leghamarabb 2024. januárjában lehet megnyitni, feltéve, hogy erről legkésőbb október hónapban végleges döntés születik. Amennyiben a 2024-es önkormányzati költségvetés végső elfogadásáig várni kell a nyitással kapcsolatos döntéssel, úgy a döntéstől számítva legkorábban 2 hónapon belül nyitni lehet, feltéve, hogy ettől függetlenül 2023 ősz folyamán végzünk egy tartós próbaüzemet, és a várhatóan kisebb-nagyobb mértékben felmerülő szükséges felújításokat, pótlásokat és technológiai javításokat is elvégezzük.

Fontos hangsúlyozni, hogy a közüzemek területén még mindig jelenleg jelentős bizonytalanság van a 2024-es évre vonatkozóan. A víz-, szennyvíz területén a jelenlegihez képest jelentős díjnövekedés várható a szakmai körök jelenlegi információi alapján, a villamosenergia terén valós díjcsökkenés, míg a távhő területén a 2024-es év utolsó negyedében szintén csökkenés várható, de addig a távhőszolgáltatás jelenlegi díjszínvonala fennmarad.

Az alábbiakban fő csoportokban felsoroljuk a nyitáshoz szükséges feladatokat, melyek költségigényét alapos műszaki-energetikai felmérés, valamint a gépészeti rendszerek újraindítása és legalább egy hetes teljes próbaüzeme alapján lehet véglegesen meghatározni.

Az uszodát az elmúlt egy évben alapvetően igyekeztünk a lehetőségeinkhez képest megóvni (naponta ellenőrzés, rendszeres szellőztetés, fagyvédelem, a medencetérben folyamatos 24 órás párátlanítás, tető- , csapadékvízlefolyók rendszeres tisztítása, zöldfelületek folyamatos karbantartása, stb.) azonban most már október hónapban lesz egy éve, hogy a teljes működését (légtechnikai, fűtési, egyéb gépészeti rendszerek) leállítottuk.

Ez különösen a gépészeti rendszerek működése esetében jelenthet kisebb[1]nagyobb, valós próbaüzem nélkül egzakt módon előre nem kalkulálható, feltárandó és megoldandó problémákat.

Felújítási-, karbantartási-, előkészítési feladatok

Gépészeti rendszerek próbaüzeme

Villamos-, vízgépészet-, légtechnika-, fűtési rendszerek elindítása (összes helyiségben, eltérő intenzitással, medencevíz fűtés is)

A próbaüzem tapasztalatai, eredményei alapján fenti rendszerek karbantartása, felújítása

Építészeti felújítások (belső)

Padlóburkolat (alapvetően hidegburkolat) felújítási munkák cca. 150 m2

Tisztasági-egészségügyi festés a teljes belső területen

Vizes szerelvények, szaniterek ellenőrzése, tisztítása, szükség szerint egyes elemek cseréje

Villamos szerelvények, világítótestek ellenőrzése, szükség szerint egyes elemek cseréje

Felújítások (külső)

Lépcsőjavítások

Homlokzat tisztítás és festés (minimálisan az utcafrontokon)

Újranyitás előtt szükséges üzemszerű működtetéshez:

Ahhoz, hogy az uszoda kinyithasson nyitás előtt 3-4 héttel az épületnek, az épületgépészeti-, (légtechnikai-, fűtési-), és vízgépészeti rendszereknek üzemszerűen kell működni, a medencéket fel kell tölteni, a víz vegyszerezéseket be kell állítani, a medencéket 0-24 órában forgatni kell.

Az ehhez szükséges közüzemeket a jelenleginél nagyságrendekkel nagyobb léptékben (víz, villamos, távhő) szükséges biztosítani.

Amint fentiek teljesülnek a szükséges felülvizsgálatokat (tűz-, érintésvédelem, villámvédelem, stb.), hatósági ellenőrzéseket el kell végeztetni, a vízmintákat le kell vetetni, ki kell értékeltetni akkreditált[1]hivatalos szaklaborral.

A létesítmény üzemeltetéséhez szükséges egyéb hatósági engedélyek beszerzése, online pénztárgép üzembe helyezése, bérletnyilvántartó rendszer előfizetése, bankkártya és szép kártya elfogadó szerződések újrakötése, stb.

És természetesen az egyik, ha nem a leglényegesebb, a működés, de részben már a próbaüzem elindításához is nélkülözhetetlen feladat az uszoda személyzetének biztosítása. Hogy az uszoda az újranyitást követően jól és gördülékenyen működhessen, a korábbi munkatársak lehetőség szerinti „visszacsábítása” lehet a biztosíték.

Ennek sikeréhez viszont elengedhetetlenül szükséges, hogy a munkatársak garanciát kaphassanak arra, hogy az uszoda hosszabb időtávon, kiszámíthatóan és tervezhetően tud működni megfelelő szolgáltatási színvonal mellett.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy az uszoda az elmúlt három évben előbb a pandémiás helyzet, majd a közüzemi díjak drasztikus emelkedése miatt több hónapot zárva tartott, háromszor is bizonytalan helyzetbe került a munkahelyük és az anyagi biztonságuk a korábban a létesítményben dolgozó kollégáknak, ami érthetően félelmet, bizalmatlanságot okozhat bennük a továbbiakban is.

Fentiek alapján tehát az újranyitás előfeltétele a biztos, tartós, hosszabb távú munkahely garantálása a leendő kollégáknak.

Ahhoz, hogy a munkatársak január 1-jétől rendelkezésre álljanak egy intenzív egyeztetési szakaszt követően, reálisan október végéig meg kell velük állapodni (jelenlegi munkahelyükön felmondási idő, ki nem vett szabadságok, stb.).

Üzemeltetés

A jelenleg rendelkezésre álló adatok ismeretében az uszoda 2024. évi üzemeltetési költsége – nagyobb részben a még mindig nagyon magas energiaáraknak, kisebb, de meghatározó részben a bezárás óta eltelt időszak kimagasló mértékű pénzromlásának- mintegy 226 millió Ft+ÁFA összegűre kalkulálható. Köszönhetően annak, hogy 2022-ben a sportlétesítmények üzemeltetése és hasznosítása külön lett választva, az üzemeltetés ÁFA -ját az önkormányzat visszaigényelheti majd.”

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Az uszodáról is tárgyalnak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*