Ítélet az ékszertolvaj ügyében (+Videó)

/Fotó: Pixabay.com/

A nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján a Tatabányai Járásbíróság elsőfokú ítéletet hozott azzal a büntetlen férfival szemben, aki ékszerüzletekből lopott aranyláncokat.

Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra tett indítványt.

A bíróság az ügyészség indítványától eltérően a férfit 1 év 6 hó, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, a próbaidő tartamára elrendelte a pártfogó felügyeletét.

A bíróság ezen túlmenően a férfival szemben 2.159.153 forint vagyonelkobzást szabott ki, valamint kötelezte arra, hogy az egyik sértettnek fizessen meg 2.527.808 forint kártérítést.

Az elsőfokú ítéletet a vádlott és védő tudomásul vette, az ügyész három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

A vádirat szerint a férfi elveszítette munkahelyét, nem tudta fizetni gyermeke tartásdíját és hiteltartozását, ezért előzetes terepszemlét követően ékszerboltokból lopott.

A férfi 2022. augusztus 4-én a tatabányai ékszerboltban vásárlást színlelt, így elterelte az eladó figyelmét. Amikor az eladó elfordult tőle, a férfi a pultra megtekintés végett kihelyezett 19 darab, összesen 4.590.360,-Ft. értékű arany nyakláncot felkapott, és azokkal futva távozott az üzletből. Az elkövető az ékszereket másnap Budapesten 1.400.000,-Ft-ért értékesítette.

Az elkövető 2022. október 6-án az oroszlányi ékszerboltba baseball sapkában és a száját, arcát takaró orvosi maszkban bement, ott vásárlást színlelt. A férfi az eladónak mondta, hogy le szeretné fényképezni a tálcán lévő ékszereket, majd amikor az eladó ezt nem engedte neki, hirtelen a pult felett átnyúlva belemarkolt a tálcán lévő láncokba, és azok közül 12 darab, összesen 2.988.351,- Ft. értékű férfi arany nyakláncot megfogva kirohant az üzletből. Az eladó segélykiáltására a szomszédos üzlet egyik alkalmazottja a tolvaj után futott. A férfi menekülés közben egy darab 296,601,-Ft értékű láncot elhagyott. Az elkövetőt a kiérkező rendőrök a közelben elfogták és a tőle a ruházatában megtalált láncokat lefoglalták és a sértettnek kiadták. A kiadott láncok közül kettő megrongálódott. Az elkövető a büntetőeljárás során a sértettnek 200.000,-Ft-ot kártérítésként önként megfizetett. A lefoglalással és a kár részbeni megtérítésével a bűncselekménnyel okozott kárból 2.601.572,-Ft megtérült –  tájékoztatott bennünket Dr. Horváth Sándor, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Az egyik cselekményről készített felvétel itt tekinthető meg:

 

Be the first to comment on "Ítélet az ékszertolvaj ügyében (+Videó)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*