Megyei Nemzetiségi Napot rendeztek Oroszlányban

/Fotó: Facebook/Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat/

„Megyei Nemzetiségi Napot szervezett a Komárom-Esztergom Megye a Nemzetiségekért Alapítvány advent harmadik vasárnapján az oroszlányi II. Rákóczi Ferenc Kultúrházban.

Elsőként a Bránicska Szlovák Gyermek Néptáncegyüttes műsora fogadta a közönséget, akiket Szabó Istvánné, az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntött. A városi és megyei vezetők mellett jelen voltak az eseményen a megyei önkormányzatok képviselői is.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is üdvözölte a résztvevőket.

– Nagy örömmel jövök mindig a nemzetiségi rendezvényekre, ugyanis megyénk a nemzetiségek által legsűrűbben lakott, három, hagyományait híven őrző nemzetiséggel, akiket a szlovák, német és roma önkormányzatok képviselnek. Fontos számunkra, hogy hagyományaikat megyei segítséggel is tovább vigyük. Ezért megyei identitás programunk keretében filmet készítünk szűkebb hazánk 76 településéről, melyekben a nemzetiségek is helyet kapnak. Tervünk szerint a jövő esztendőben a nemzetiségi önkormányzatokkal egy-egy hagyományőrző esküvőről szeretnénk filmet készíteni. Öröm volt látni a szép ruhákba öltözött Bránicska csoportot, sok sikert kívánok további programjaikhoz.

Romanek Etelka, a Komárom-Esztergom Megye a Nemzetiségekért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke beszédében Szent István fiához, Imre herceghez fűzött intelmeit idézte meg. „Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

– Ha valakinek, akkor nekünk, magyaroknak, és főleg itt, Komárom-Esztergom megyében minden nap tudatosítanunk kell, hogy mennyire fontos a nemzetiségekre történő odafigyelés, hagyományaik, kultúrájuk megtartása és segítése, minden eszközzel. Kiemelten fontos, példa értékű feladatunk ez. Hiszek abban, hogy az e téren végzett erőfeszítések visszaköszönnek majd a határon túl élő magyarság sorsában.

Köszönjük, hogy a mai esemény létrejöhetett a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Ez az elkülönített állami pénzalap a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulását segíti elő. Végül szeretnék köszönetet mondani Önöknek, és mindazoknak, akik életük munkásságát a nemzetiségi kérdések ápolásának tekintik.

Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere többek között ezeket mondta beszédében:

– A magyarok és a szlovákok évtizedek óta békében, barátságban élnek településünkön. Tisztelik és becsülik egymást, mint a jó szomszédok. Részt vesznek egymás rendezvényein, kölcsönösen segítenek egymásnak. Azt gondolom, hogy példát mutatnak arról, hogyan élhet egymás mellett két különböző népcsoport.

A beszédek után meggyújtották az adventi koszorú harmadik gyertyáját. A kulturális programban fellépett még a Bánhidai Szlovák Dalkör és a Maticiar Garamkovácsi férfi énekkar, majd a vágsellyei Horváth Károly muzsikált az estig tartó bálon.

A rendezvényt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta.”

 

Forrás: mimegyenk.hu

Be the first to comment on "Megyei Nemzetiségi Napot rendeztek Oroszlányban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*