Itt történt: miniszterelnöki látogatás az Oroszlányi Szénbányáknál

/A kép illusztráció! – Fock Jenő középen – Forrás:Library.hungaricana.hu/Petőfi Népe, 1968. március/

Talán érdekes lehet, mit írtak 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1970-es évekről olvashat egy cikkrészletet:

Fock Jenő látogatása Komárom megyében

A magyar szénbányászatnak, amely csaknem százezer dolgozót foglalkoztat, 1971 ben mintegy 28 millió tonna szenet, a tervezettnél 1.7 millió tonnával többet kell termelnie, és még hoss távon ezt a termelési szintet kell biztosítania. Ezért a kormány megvizsgálja és hamarosan megvitatja az energiastruktúra, ezenbelül a szénbányászat helyzetét, gondjait, fejlesztési lehetőségeit. Ehhez szerzett személyes tapasztalatokat Fock Jenő, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnöke, aki szerdán Komárom megyébe látogatott. Ugyanis a megye 67 000 dolgozója zül 21 000-et a három bányavidéken a dorogi, az oroszlányi és a tatabányai szénmedencében foglalkoztatnak A megye bányászai az idén tervezett 7,6 millió tonnával szemben várhatóan 7.7 millió tonnát, az ország barnaszéntermelésének 37 százalékát adják.

Fock Jenőt Tatabányán Havasi Ferenc, az MSZMP Komárom megyei Bizottságának első titkára fogadta. jékoztatta a megye helyzetéről. majd együttesen Oroszlányba utaztak. Az ország legfiatalabb bányászvárosában Seregi János, az Oroszlányi Szénbányák igazgatója köszöntötte a kormány elnökét és hangoztatta:

Úgy érezzük, hogy Fock elvtárs látogatása nemcsak a Komárom megyei bányászoknak, hanem a magyar szénbányászat valamennyi dolgozójának szól. Fock elvtársnak már a parlament ülésén elhangzott megállapításai is visszaadták a bányászok önbizalmát, s azt a X. pártkongresszus tovább erősítette. Jól le lehet ezt mérni a kongresszusi munkaverseny eredményeiből.

Seregi János ezután arról tájékoztatta a kormány elnökét. hogy az oroszlányi nyák már működő aknái 43 millió tonnás szénvagyonnal rendelkeznek, de hasonló szénvagyonú területek várnak még feltárásra.

Oroszlányon ma már kizárólag a nagy megtermelő frontfejtésekből nyerik a szenet….”

Folytatjuk!

Forrás:Library.hungaricana.hu/Kelet-Magyarország, 1970. december (30. évfolyam, 281-305. szám)1970-12-10 / 289. szám

Kiemelések tőlem – A szerk.

Be the first to comment on "Itt történt: miniszterelnöki látogatás az Oroszlányi Szénbányáknál"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*