Környe Aranyminősítést ért el az Európai Falumegújítási Díj páláyzaton

/A kép középen Orlovits Tímea jegyző és Beke László polgármester/

Az ausztriai Hinterstoder adott otthon május 12-e és 14-e között az „Európai Falumegújítási Díj” pályázat eredményhirdetésének, melyen hazánkat a „Magyar falu – kihívások, helyi válaszok” mottóval meghirdetett honi pályázat 2019. évi nyertese, a Komárom-Esztergom megyei Környe képviselte.

Az eredetileg 2020-ra tervezett értékelés és díjátadás a pandémia miatt késlekedett két esztendőt.

A pályázat során 25 település mutatta be – a többi között – fejlődését, értékteremtő és értékmegőrző tevékenységét, megújulását, közösségeit Csehországból, Svájcból, Németországból, Belgiumból, Szlovákiából, Észtországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovéniából, Hollandiából, Luxemburgból és Magyarországról.

Az Európai pályázat ítészei – a járványhelyzet miatt – nem teljes létszámban, hanem 3-3 főt delegálva tekintették meg a településeket, Környére tavaly augusztus 13-án érkeztek és öt órát töltöttek el a faluban. A környei helyszínek megtekintése előtt a Polgármesteri Hivatalban elhangzott, hogy már a jog kivívása is hatalmas elismerés minden településnek, és bár a díjat csak egy nyerheti el, minden résztvevő büszke lehet az elért és bemutatott eredményeire. Akkor a döntnökök megismerhették a falu, a hivatal és intézményei működését, a jövőbemutató tudatos fejlesztési tervezést, majd ellátogattak az iskolába, a művelődési házba, az óvodába, a plébániára, a két templomba. A tájházban nem csupán a falu sváb gyökereivel, hanem a helyi őstermelők ízletes termékeivel, a környeiek gazdag vendéglátásával is megismerkedhettek, és a falu megtekintése során nem csupán az intézmények, közterületek, hanem a porták rendezettségéről, gondozottságáról is elismerően szóltak.

Az ausztriai eredményhirdetésen az Európai Falumegújítási Díjat a bajorországi Hofheimer képviselői vehették át, tíz település részesült Bronz és hét Ezüstminősítésben. Az ítészek hét Aranyminősítést adtak át, Környe mellett szlovén, holland, luxemburgi, német és két osztrák község, városka számára.

Környe nagyszámú, példaértékű intézkedéssel lépésről lépésre hajtotta végre a kiváló színvonalú, fenntartható falufejlesztést. Az intézkedések közül kiemelkedik a munkahelyteremtés, a példaértékű tó-revitalizáció, valamint a környezettudatosság és a tudatos erőforrás-használat, mely már az óvodai és iskolai nevelés során is innovatív formában jelenik meg. Figyelemre méltóak az energiatudatosság terén tett erőfeszítések, a gazdag kulturális élet, az épületállomány sikeres megújítása és revitalizációja, valamint a magas színvonalú szociális felelősségvállalás, melyek egy sor értékes intézkedéshez vezettek. A helyi fejlődés alapja, egyszersmind mozgatórugója az élet valamennyi területén jelen lévő, aktív, elkötelezett helyi közösség. Környe minden kétséget kizáróan megfelelő helyi válaszokat talált a globális kihívásokra – hangzott el az értékelésben. A magas rangú elismerést Beke László polgármester és Orlovits Tímea jegyző vette át Theres Friewald-Hofbauertől, a Vidékfejlesztési és Falumegújítási Európai Munkaközösség igazgatójától, Jochanna Mikl-Leitnertől, Alsó-Ausztria tartományfőnökétől, a Vidékfejlesztési és Falumegújítási Európai Munkaközösség elnökétől, Erwin Prölltől Alsó-Ausztria egykori tartományfőnökétől, a Vidékfejlesztési és Falumegújítási Európai Munkaközösség egykori elnökétől, valamint Thomas Stelzer házigazdától, Felső-Ausztria tartományfőnökétől.

A díj átvételét követően Beke László a jelenlévő önkormányzati képviselők, intézményvezetők, hivatali alkalmazottak számára köszönetét fejezte ki, és kiemelte: az elismerés a falu egészének szól, az ott élőknek, a vállalkozóknak, őstermelőknek, civil és hagyományőrző szervezeteknek, hiszen a fejlesztéseket tartalommal kell megtölteni, s ezek a példaértékű közösségi összefogással valósulhatnak meg Környén. A célunk mindig is az volt, hogy a családok, különböző generációk ne csak lakjanak, hanem szeretettel éljenek a faluban – fogalmazott.

A „Magyarországi Falumegújítási Díj – 2021” pályázat eredményhirdetésének házigazdája május 20-án Környe lesz.

Környe pályázatában a 2000-es évek elejétől 2019-ig tartó időszak felölelésével azt a céltudatos munkával elért fejlődést, a kihívásokra adott válaszait mutatta be, amely jellemzi a települést. A Komárom-Esztergom megyei 4 700 fős település a megyeszékhelytől alig pár kilométerre található, Tatabányával közös ipari parkot működtet.

Egy leromlott lakóterület helyén alakítottak ki új faluközpontot, melynek meghatározó eleme az Ybl Mik­lós ter­vei alapján készült, több mint 150 éves Római Katolikus Templom. Először a Polgármesteri Hivatalt, a Művelődési Házat és környezetüket újították meg. A következő lépés az új óvoda és bölcsőde megépítése volt. Ezzel párhuzamosan készült el a község új főtere párszáz méterre a csodálatos környezetű tótól. A beruházás második ütemében a tér végső képének kialakítása, a leromlott állapotú épületek elbontása valósult meg. Így az új faluközpontban 1-2 perces sétával elérhető az általános iskola, óvoda, Polgármesteri Hivatal, Művelődési Ház, Templom, Takarékszövetkezet és Posta, és a főtér nívós kulturális szabadtéri rendezvényeknek is otthont ad. A kulturált, komfortos épített környezet megvalósítása, a természeti értékek megőrzése, az ellátórendszerek működtetése mellett rendkívül fontos a helyiek komfortérzetének biztosítása, lokálpatriotizmusának, identitástudatának erősítése, melyben jelentős szerepet játszanak a szép számmal működő helyi civil szervezetek, hagyományőrző csoportok – tájékoztatott bennünket Salamon Gyöngyi.

Be the first to comment on "Környe Aranyminősítést ért el az Európai Falumegújítási Díj páláyzaton"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*