„Márkushegy, 1978 – Új bánya létesül” 1. rész

/A kép illusztráció! – Forrás: Fortepan.hu/

Talán érdekes lehet, mit írtak 20. és 21.  században Oroszlányról és környékéről.  Alább az 1970-es évekről olvashat egy részletet:

Márkushegy, 1978

ÚJ BÁNYA LÉTESÜL

A déli verőfényben könnyű porszinü fátyolba burkolózik a falu Pusztavám. A falu végi elágazás után fény, szin, hangulat változik: fiatal tölgyerdő dzsungel sürü akácos, végeláthatatlan sorokba rendezett kukoricás, majd újra fák; tócsákkal csillogó erdei utak.

* Alattuk, háromszázegynéhány méter mélyen 43 millió tonna szén.

Pusztavám határában, Márkushegyen uj bánya épül. Ami ma a Föld felett látható belőle: hosszú barakképületek, földgépek, szállitószalagos, vezetékek sűrű hálója, gödrök és frissen felhányt dombok, iparvágányok, transzformátorházak beton, vas, acél mindenfelé.

Bánya születik. „Kapujától”, a lejtakna kezdetétől 1752 méterre dolgoznak már az aknamélyitők az elővájógéppel: távolabb járnak, mint azt a derülátó szakemberek tervezték.

Még nyitott a mező

A szén megmutatja magát, itt vagyok, erre keressetek. A felszíni kőzetek jelt adnak a geológusnak, hol érdemes próbafúrásokat végezni. A készletszámitási térkép a négyzetkilométerenként végzett 5-6 próbafúrás alapján készül, jelöli a mélységet, a szénréteg vastagságát, kiterjedését.

Mutatja azt is, merre nyitott még a mező. Például, hogy Bokod irányában még mintegy tizmillió tonnányi szén rejtezik a föld alatt; a kitermelése alighanem a következő ötéves terv feladatai közt szerepel majd.

A fejtési teljesítmények ma már látványosan aligha növelhetők, viszont a szén továbbítása, a meddő elszállítása, a kiszolgálás, a külszínen folyó szinte minden munka eredményesebbé tehető. Olyannyira, hogy Mányon, egy másik uj bányánál már 1400 tonnás napi kitermeléssel számolnak a szakemberek…

Az első vagon márkushegyi szén 1981 második félévében indul Bicske felé. Öt évvel az első kapavágás után. Rövid idő ez. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Márkushegyen dolgozóknak milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük…”

Forrás: Library.hungaricana.hu/ Hazai Tudósítások, 1978 (15. évfolyam, 1-24. szám)  / 1978-11-01 / 21. szám

FOLYTATJUK!

Kiemelések tőlem – a szerk

Be the first to comment on "„Márkushegy, 1978 – Új bánya létesül” 1. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*