„Hazánk szentje, szabadság vezére” – Író-olvasó találkozó Oroszlányban

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán – szöveghűen idézzük:

„Rendhagyó, történelemórának beillő író-olvasó találkozót szervezett az oroszlányi Rákóczi Szövetség csütörtökön délután a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kamaratermében.

Az eseményen Ilyés Gábor: „Hazánk szentje, szabadság vezére” című könyvének bemutatójára került sor, mely II. Rákóczi Ferenc és az általa vezetett szabadságharc emlékjeleit foglalja gyűjteménybe Borsitól Rodostóig. A szerző Nyíregyháza helytörténésze, az ottani Jókai Mór Református Általános Iskola történelemtanára.

A vendég először a legérdekesebb emlékjeleket mutatta be vetített képes prezentáció formájában, majd a könyv részletes ismertetésére került sor, melyet dr. Mészáros Kálmán hadtörténész lektorált.

A kötet közel 300 település /Budapest, a 19 magyar megye, Délvidék, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Ausztria, Bulgária, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Törökország/ 610 Rákóczi emlékjelét /szobrok, kopjafák, emléktáblák/ mutatja be 400 színes oldalon.

II. Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja. Nevét több száz közterület, intézmény viseli, a néphagyomány számos famatuzsálemet és vízforrást kapcsol személyéhez. Születésnapja, március 27-e 2015 óta nemzeti emléknap.

A fejedelem népszerűségét jelzi, hogy a Mányoki Ádám által festett híres portré immár egy évszázada tekint vissza ránk bankjegyeinkről, sörmárka és szalámi is viseli nevét. Néhány gasztronómiai ínyencség ugyan nem az ő személyéhez köthető, de tegye a szívére a kezét, akinek előbb jut eszébe Rákóczi János mesterszakács neve, mint a nagyságos fejedelemé, amikor a Rákóczi-rostélyos után Rákóczi-túróst rendel desszertként.

Rákóczi kultuszának meghatározó emlékjelei azok a köztereken felállított szobrok, obeliszkek, kopjafák és középületeken elhelyezett emléktáblák, amelyekkel nap, mint nap találkozhatunk.

Erre éppen ez a csodálatos könyv a bizonyság. A legtöbb olyan településen, ahol a fejedelem megfordult, csapataival táborozott, harcolt vagy éppen megpihent, bronzba öntötték, kőbe vagy fába faragták emlékét.

Még olyan falvak és városok is tisztelegtek valamilyen mementóval Rákóczi előtt, amelyeknek nincs kötődésük sem a fejedelemhez, sem az általa vezetett szabadságharc bármelyik eseményéhez, de benne találták meg azt a történelmi személyt, aki polgáraik számára követendő eszmét, üzenetet fogalmazhat meg.

A találkozó végén a szerző dedikálta könyvét az érdeklődők számára, melyben két oldalon az Oroszlányban és Majkon található Rákóczi emlékjelek is megtalálhatók.”

 

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "„Hazánk szentje, szabadság vezére” – Író-olvasó találkozó Oroszlányban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*