Helyi értékeinkből: az Oroszlányi Evangélikus Egyház Énekkara

/fotó: 2013. Karácsony – oroszlany.lutheran.hu/

Oroszlány és környéke vallástörténetével, a történelmi egyházak itteni emlékeivel eddig keveset foglalkozunk. Pedig érdemes alaposabban megismerkedni velük, hisz nagyon sok érdekességet, értéket, szépséget kínálnak, nem is beszélve a helytörténetről…

“1962 májusában egy fiatalember felkereste Milán János akkori oroszlányi lelkészt azzal a kéréssel, hogy szeretne a templomi harmóniumon gyakorolni.
Akkor már pár éve itt dolgozott az Oroszlányi Szénbányák frontbányászaként a Debrecen környékéről érkezett, baptista közösségéből kikerült fiatalember. Családjával együtt hamarosan végleg letelepedett Oroszlányban és otthonra talált az Evangélikus Gyülekezetben is.
Benne Isten kántort, sőt karnagyot adott a helyi közösségnek. Rövid időn belül a gyülekezet lelkes tagjaiból énekkart szervezett.
A templom felszentelésének 175. évfordulóján, 1962 szeptemberében szolgáltak először istentiszteleten, hogy azután évtizedeken keresztül énekükkel is hirdessék az Evangéliumot.
Az énekkar tagjai között diákokat, bányászokat, szakmunkásokat, mérnököket és orvosokat is találunk az évek folyamán.
Sokan közülük a Fóti Kántortanfolyamokon mélyítették zenei tudásukat, kántori oklevelet is szerezve.
A vasárnapi istentiszteleti szolgálatok mellett a 60-as évek végétől kezdődően nagyobb lélegzetű darabok előadására is vállalkoztak Gárdonyi Zoltán biztatására.
Kamarazenekarral 1967-tõl, majd nagyobb zenekarral az énekkar 10 éves jubileumán mutatkoztak be J. S. Bach 79. kantátáját és Gárdonyi Zoltán Az Úr dícsérete című művét előadva.
Ezt a János passió előadása követte Mohácsi Judit, Fülöp Attila és Mezőfi Tibor szólisták szolgálatával. Máig évente 2 nagy koncertre készül a kórus: Karácsony és Húsvét ünnepét megelőzően segíti a gyülekezet, a város érdeklődő lakosságának lelki ünnepre-hangolódását. Szívesen tesznek eleget városi rendezvények felkérésének is.
1985-ben kaptunk először külföldi meghívást a Plochingeni Evangélikus Gyülekezettől és fúvószenekarától. Ebből a meghívásból mára igazi testvéri, baráti kapcsolat alakult.
Nagy Dániel karnagyot 1995-ben lánya, Milán Zoltánné váltotta az énekkar élén, hogy a megkezdett szolgálat zökkenőmentesen folytatódhasson Isten dicsőségére és emberek lelki épülésére.”

Karvezető: Milán Zoltánné

 

Az énekkar jelenlegi tagjai:

http://oroszlany.lutheran.hu/05/002

 

(forrás:oroszlany.lutheran.hu – a Magyarországi Evangélikus Egyház hozzájárulásával)

Be the first to comment on "Helyi értékeinkből: az Oroszlányi Evangélikus Egyház Énekkara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*