„A némabarátok őrzik titkukat” – „folyosók, minialagutak szövevénye”

/A kép forrása:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja – Fotó:T.Nagy Zoltán/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1980-as évek második feléből olvashat egy cikket:

A némabarátok őrzik titkukat

  Újabb érdekes adatok a majki remeteségről

Fehér bóbitát ültetett a tél a majki kolostorfalu roskatag templomtornyának fejére. Hóba süppedtek a remetelakok, jégkristályköpenyt kanyarítottak nyakuk köré a bokrok és a fáik. Ha elunja az ágak között babráló játékát a szél. olyan csöndesség telepszik az itteni világra, hogy még a varjak máskor nesztelen röptét is hallani lehet.

Lenn a mélyben, a remeteházikók. a hajdani fogadóház, a későbbi Eszterházy- kastély alatt folyosók, minialagutak szövevénye rejlik. E furcsa, sejtelmes föld alatti utak rendeltetését, titkát megfejteni eddig még nem sikerült.

Pedig ide s tova két esztendeje már, hogy hírül adtuk: A majki kolostor kútjának régészeti feltárásakor meglepő felfedezésre jutottak a kutatók.

Amikor a mélyben felhalmozódott és különféle leletéket tartalmazó iszapos üledéket felszínre hozták, a kút fenekén egy vörös márvánnyal szegélyezett ajtóra, bejáratra bukkantak. Mögötte pedig egy alagút- szerű, homokkőbe vájt folyosóra. A keskeny, ember magasságú, boltozatosán kivésett járatot 100 méter hosszan tudták bejárni, mígnem egy áthatolhatatlan sziklaomlás állta útjukat. A homokkőbe vájt folyosóban kétoldalt miniatűr kamrácskákat véstek a járat készítői, minden bizonnyal az utat megvilágító mécsesek számára.

De hogy kik, mikor két és fél évszázada vagy még régebben és milyen célból vállalkoztak egy ilyesféle, nem akármilyen munkát jelentő „rejtek- út” kialakítására, azt egyelőre homály takarja még. Csakúgy, mint azt is, hogy a kamalduli némabarátok kolostoregyüttesének 17 remetelakja alatt milyen célból készültek azok a pinceszerű, de ugyanakkor láthatóan nem pincének szánt boltíves folyosók, amelyek egy szét valamikor elfalazták, néhány pedig beomlott közülük. A feltételezések szerint ezek valaha összeköttetésben álltak egymással, talán a kút mélyéről induló folyosóval is ki tudja, miért?…”

HAMAROSAN FOLYTATJUK A CIKK 2. RÉSZÉVEL! – A SZERK.

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1987. február (42. évfolyam, 27-50. szám)1987-02-14 / 38. szám

Be the first to comment on "„A némabarátok őrzik titkukat” – „folyosók, minialagutak szövevénye”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*