“AKÁR AZ ANGOLOKNAK STONEHENGE” – Majki történetek 3. rész

/Bal oldali kép: „A remeteség egyes részein felirat figyelmeztet: építési terület”  Forrás: Library.hungaricana.hu/ Somogyi Hírlap, 2013. augusztus.  Jobb oldali kép:Szent Romulad szobra Majkon  – Forrás:wikipedia, fotó:Wg1017/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 2021. században Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2010-es évekből olvashat egy cikket (3. rész):

(Az előző részeket ugyanebben a rovatban “Színes” találja – a szerk.)

„…Még mielőtt felérnénk a csendkertbe, egy másik látványosság tárul elénk.

A majki Celli Mária-kápolnáról van szó, amely barokk stílusban épült 1736. és 1757. között. Annak az osztrák barokk építésznek, Franz Anton Pilgramnak a tervei szerint, akit Esterházy József bízott meg a majki kamalduli remeteség építésével.

A kápolna a remeteség területén kívül áll és a látogatók elől jelenleg zárt épület. Tetőzetét és födémét az idő visszafordíthatatlanul kikezdte, néhol a falak is mállanak. Annak érdekében, hogy a jövő nemzedéke előtt se maradjon rejtve, a Vértesi Erdő Zrt. jótékonysági akciót szervezett Pünkösdkor és a bevétel teljes egészét az épület felújítására fordítja. A programot még tavaly indította útjára a társaság azzal a céllal, hogy a Vértesi Erdő Zrt. területén található elhanyagolt állapotú kultúrtörténeti emlékek közül minden évben jótékonysági rendezvény keretében egy-egy műemléket vagy történelmi emlékhelyet újítson fel. A tavalyi évben a kőhányási Szent Teréz kápolna felújítását vállalták, ahol a munkálatok jelenleg is folynak.

Visszakanyarodva a jelenhez: a csapat különleges helyhez ér, ez a Szent György vonalak találkozási pontja. Noémi mentőövet dob.

Az egész földet behálózó mágneses energiamező egyik metszéspontja van itt. Ez sokak számára vonzó. Az sem ritka látvány, hogy órákon-, vagy akár egész napon át ücsörögnek a „vendégek”, vagy a pont pár teres sugarában, vagy valamelyik „futó” sávnál.

Idegenvezetőnkkel abban maradunk hát, hogy az épület előtt a biztos eredmény érdekében- szánni kell minimum egy negyed órát. Akkor erőt meríthetünk.

Végeredményben nem túlzás azt állítani, hogy ami az angoloknak a Stonehenge, az lehet a magyaroknak Majk…

A rekonstrukció

A KÖZÉP-DUNÁNTÚLI Operatív program keretében, hazai és európai uniós forrásból folyik a Forster Központ kezelésében Oroszlány-Majk kamalduli remeteség rekonstrukciója. Az első ütem, amelynek a támogatása 100 százalékos, 874 milliós költségvetésű, és ennek az évnek a végére valósul meg. Ebben az erdei kolostor konventépületének teljes szerkezeti és külső helyreállítása szerepel, amibe a belső műemléki rekonstrukció és az egykori refektórium freskóinak restaurálása, a belső díszudvar felújítása, látogatóközpont kialakítása és a kiegészítő szolgáltatások létrehozása tartozik. Már elkészült a refektórium freskóinak restaurálása, a helyén áll az egykori belsőudvari kút rekonstrukció is.

TURISZTIKAI SZAKEMBEREK Szerint Majk fontos szerepet kaphat a Velencei-tónál nyaralók és a Vértesbe látogatók kulturális úti céljai között, gondolva itt a kerékpáros turistákra is, hiszen a Vértesben 110 kilométernyi túrakerékpáros útvonal található. A tervek szerint nem maradhat el az utak és kerékpárutak fejlesztése, a remeteség mellett a város tulajdonában álló bányászati múzeum bekapcsolása a programsorozatba, az úgynevezett „grófi út” megújításával. Az utóbbihoz ismét pályázatot nyújtanak be. Az eddigi évenkénti 10 ezer helyett tervezik a 30-40 ezres vendégszámot.


Wágner
Zsanett

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Somogyi Hírlap, 2013. augusztus (24. évfolyam, 178-203. szám) / 2013-08-10 / 186. szám

Be the first to comment on "“AKÁR AZ ANGOLOKNAK STONEHENGE” – Majki történetek 3. rész"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*