Elmaradnak a Bányásznapi programok

Alábbiakban Lazók Zoltánnak, Oroszlány polgármesterének közleményét olvashatják:

„Tisztelt Oroszlányiak!

A veszélyhelyzet következtében az elmúlt hónapokban több – nem egyszer népszerűtlen – döntést kellett meghoznia Önkormányzatunknak, és nekem személy szerint.

Sajnos, a járványügyi adatok azt mutatják, hogy napról napra több a fertőzött, és mind gyakrabban alakulnak ki gócpontok egyes településeken, gondoljunk csak Mezőkövesdre, Sopronra vagy Pápára.

Felelős városvezetőként az elmúlt hetekben több alkalommal folytattam egyeztetéseket a települési programok szervezőivel, a rendőrkapitányság, a közterület felügyelet és több civil szervezet képviselőjével. A keddi (augusztus 18-i) ülésen arra a közös elhatározásra jutottunk, hogy Oroszlány lakosságának egészségvédelme érdekében a Bányásznapi Oroszlány Rallye 2020, valamint a 70. Bányásznap városi szervezésű programjai elmaradnak. A korlátozás nem érinti a Központi Bányásznapi ünnepséget, amire szigorú biztonsági intézkedések mellett, kontrollált létszámmal, csak a meghívottak részvételével kerül sor szeptember 3-án. Szintén nem vonatkozik a korlátozás a baráti közösségek, civil szervezetek esetleges eseményeire, amennyiben azok csak az adott szervezet szűk tagságát érintik. Az azonban figyelmeztető, hogy az új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti, közösségi összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. Az ilyen események szervezőinek is kötelessége az elővigyázatosság, a védőrendszabályok betartása és betartatása.

Térségünkben sorra törlik a különböző fesztiválokat, programokat. Így elmaradnak a tatabányai bányásznapi rendezvények, vagy a várgesztesi Lovagi Játékok is.

Polgármesterként a döntés meghozatalakor elsődleges szempontom az volt, hogy felelős vagyok Oroszlány minden polgáráért. Az elmúlt időszakban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés leghatásosabb módja most az, ha korlátozzuk a tömegrendezvényeket. Ha ezt komolyan vesszük, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.

Én és munkatársaim nagyon készültünk szeptember első hétvégéjére, hiszen településünk és a bánya sorsa, története egybefonódott. A ,,hely szelleme” eleve meghatároz bennünket, ha akarjuk, ha nem, és történelmi tradícióinkat, gyökereinket kötelességünk ápolni, átvinni a jövőbe, mert nem törődni vele, vagy elfeledni azt, bűnös nemtörődömség. Erre azonban idén nem lesz szervezett lehetőségünk.

Azonban kérem minden oroszlányi honfitársamat, álljon meg egy pillanatra. Gondoljon tisztelettel mindazokra, akik megjárták a föld mélyét, és köztünk élnek, és azokra, akik már nem lehetnek közöttünk. És hangsúlyosan kérem, legyenek továbbra is olyan fegyelmezettek, mint amilyenek az elmúlt hónapokban voltak. Tegyék ezt elsősorban magukért és családjukért, de tegyék ezt minden embertársukért is, hogy együtt, sikeresen vészeljük át a nehéz időszakot.

Türelemmel, megértéssel, tisztességgel!”

Lazók Zoltán polgármester

 

Forrás:oroszlany.hu

1 Comment on "Elmaradnak a Bányásznapi programok"

  1. HAZAI ATTILA | 2020.08.19. at 20:02 | Válasz

    JÓ SZERENCSÉT FÖNÖK.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*