“Ahol szól a dal – ott öröm van”

/A képen: Oroszlányból érkezett a Bányászklub Dalköre – Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. június/

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… – Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1990-es évekből olvashat egy részletet:

Ahol szól a dal, ott öröm van és ünnep mondta megnyitó beszédében a Pünkösdi Dalostalálkozón Nagyné Kiss Hilda, a tatabányai Bányász Művelődési Ház igazgatónője. A szokás szerint zsúfolt teremben ültek, akiknek jutott hely, de inkább álltak a vendégdalosok, mert a kertvárosi nyugdíjasok, mint nézők-hallgatók, megtöltötték a széksorokat. Pünkösdi dalostalálkozóra invitálta a népdalköröket, citeraegyütteseket a művelődési ház, s mint elhangzott, ez a rendezvény már több mint tízéves múltra tekint vissza, őrzik a hagyományokat, népviseletben, tartalomban, a régi dalok továbbadásával is.

Így aztán nem csoda, hogy az alig három héttel előbbi oroszlányi minősítő hangverseny csaknem teljes szereplőgárdája itt adott egymásnak randevút…”

„…Egymás után léptek színpadra a következő együttesek: A Bányász Klub Dalköre Oroszlányból, a Csokonai velődési Központ Citerazene- kara Szőnyből, a Búzavirág Asszonykórus Epölről, a Vadrózsa Citerazenekar Komáromból, a Környei Népdalkor Környéről, Rózsabimbók Citerazenekar Komáromból, az őszirózsa Népdalkor az újvárosi nyugdíjasklubból, Tatabányáról, a Hántai Népdalkor, a Rozmaring Népdalkor Oroszlányból, a vendéglátó Kertvárosi Bányász Dalkör és végül mintegy nyomatékot adva a hangulatnak a Cuháré Citerazenekar és Népdalkor Ácsteszérről..”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1994. június (5. évfolyam, 127-152. szám)   / 1994-06-13 / 137. szám

Kiemelések tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "“Ahol szól a dal – ott öröm van”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*