Tűzoltók raktak sikeresen „gólyafészket” – Képekkel

/fotó: Friedrich Rita/

Egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét pár napja egy gólyapár a Polgármesteri Hivatal szomszédságában Környén, a domború, s egyébként is kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül…

A pár által gondosan kiválogatott fészekalapanyag folyamatosan lehullott, s egyébként is félő volt, ha sikerrel is járnak, elbírja-e a műanyag a terhet? Ezért is kezdett fészekmentő, fészeképítő akcióba a környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve: elsőként felmérték a méreteket, a rögzítési, illesztési lehetőségeket, majd egy hivatali munkatárs vaslemezből készített dorogi ráccsal körbevett fészekaljat, amit – később – egy környei „gólyamentő” által fonott venyigével fogtak körbe.

Az igazán látványos „fészekrakás” ideje április 27-én jött el, amikor a munkálatok segítéséhez létraszerrel érkezett a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának gépjárműve. A szakemberek elsőként a korábbi műanyag fedelet távolították el, majd következett a „fészekrakás”, nagyjából egy óra alatt.

Azonban a végén sem sóhajthatott fel megkönnyebbülten mindenki, hiszen kérdéses volt, visszatérnek-e a gólyák a számukra idegen, megbolygatott környezetbe? A válasz több mint két óra elteltével, délután 4 óra körül érkezett meg a pár személyében, akik láthatóan, és hangos kelepelésükkel jól hallhatóan is, lakályosnak találták új otthonukat, melyet mostantól biztonsággal csinosíthatnak, s tervezhetik a fiókák érkezését.

Idősebb környeiek szerint több évtizede, talán fél évszázada is annak, hogy a faluban gólyák fészkeltek, ezért is örömteli a mostani a pár érkezése, és sokan – leendő keresztszülőként – már a hím és tojó nevén törik a fejüket – tájékoztatott Salamon Gyöngyi.

/fotó: Friedrich Rita/

Be the first to comment on "Tűzoltók raktak sikeresen „gólyafészket” – Képekkel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*