Híres Oroszlányiak – Csernoviczki Csaba

(A képen a lányával – fotó: MOB/Kovács Anikó)

Néhány alkalommal olyan Oroszlányon vagy a környéken született, ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért (vagy tágabb környezetünkért), esetleg valami jelentőset alkottak itt:

Alábbiakban egy vele készült korábbi riportot olvashatnak itt:

„A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb cikkében Csernoviczki Csaba judoedzővel beszélgettünk.

Sportolóként junior Eb-bronzokig, országos bajnoki címekig és Eb-részvételig jutott. Egy apa számára azonban nincs nagyobb öröm, mint amikor lánya ország-világ szeme láttára felállhat a dobogóra egy olimpián (ez volt amúgy női cselgáncsozóink első olimpiai érme), illetve annak legfelső fokára egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

Nos, Csernoviczki Csaba számára ez megadatott, és érdemeit növeli, hogy edzőként maga is hozzátette a részét a bronzéremhez, illetve a 2013-as kontinensbajnoki címhez.

Nagyon bízik benne, hogy a sikerek az elkövetkező években, így a riói olimpián sem kerülik el, amelytől azt várja, hogy legalább a 2012-es teljesítményt sikerül megismételni.

A kiemelt edzői program kapcsán megemlíti, a közérdeklődésre számot tartó sportágak eddig sem panaszkodhattak, a judóban viszont meglehetősen mostoha körülmények uralkodtak, és az eredményekkel nem volt arányban az anyagi „megbecsülés” – egészen mostanáig.

Hitvallásának azt tartja, hogy a kemény, következetes munka előbb-utóbb beérik, és ha valami balul sül el, akkor sem kell kétségbe esni, csak menni tovább a megkezdett úton.

– A 2012-es londoni olimpián lánya, Éva bronzérmének tevékeny részese volt edzőként. Biztosra veszem, hogy erre tekint pályafutása eddigi legemlékezetesebb momentumaként.

– Igen, ez így van. Addig is értünk el szép sikereket Európa-bajnokságon és világbajnokságon, egy olimpia azonban azért más kávéház. A világ legjobbjai mérik össze az erejüket, négy évig készülnek a nagy eseményre, és egy apró hibán is el lehet csúszni. Éva nagyszerűen versenyzett, a bronzérmet egy egészen kiélezett mérkőzésen szerezte meg. Még most is jólesik beszélni a londoni játékokról.

– Edzőként élt át olyan szituációt, amiben később másként cselekedett volna?

– A versenyzőimmel szemben az az elvárásom, hogy mindig a maximumot adják ki magukból, és ha tiszta lelkiismerettel jönnek le a tatamiról, akkor nem érheti őket rossz szó. Magammal kapcsolatban ugyanígy vélekedem: ha úgy érzem, hogy kellően felkészítettem a versenyzőimet, akkor egy gyengébb eredmény után is tudok aludni.

– Ahhoz, hogy jól alszik, bizonyára a Kiemelt Edző Program is hozzájárul.

– A cselgáncsedzőknek szinte kivétel nélkül trükközniük kellett korábban, hogy megéljenek, a különbözőbbnél különbözőbb jogcímeken vették fel az amúgy is szerény apanázsukat. Mára szerencsére megváltozott a helyzet, és ez ennek a programnak köszönhető.

– Amelynek Ön személy szerint is nagy nyertese, lévén a legkiemeltebb kategóriába került.

– Be kell vallanom, tulajdonképpen ez az első teljesen legális, bejelentett munkahelyem. Hatalmas köszönettel tartozom az államnak ezért a segítségért.

– Akkor most már elmondhatjuk, hogy minden adott a riói sikerekhez?

– Azt feltétlenül célul tűzhetjük ki, hogy megismételjük a londoni szereplést. Ott szereztünk egy-egy ezüst- és bronzérmet, továbbá két ötödik helyet is fel tudtunk mutatni, összesen 13 ponttal zártunk, ami miatt egyáltalán nem lehettünk csalódottak. Én lennék a(z egyik)legboldogabb, ha ezt sikerülne túlteljesíteni.”       (forrás:MOB/Czövek Oszkár)

CSERNOVICZKI CSABA – NÉVJEGY:

Születési hely, idő: Oroszlány, 1966. július 31.

Iskolai végzettség: főiskola (Testnevelési Főiskola, szakedző)

Edzői minősítés: szakedző

Kitüntetések, díjak: Tatabánya Város Sport Díja (2011), Arany Érdemkereszt (2012)

Mire a legbüszkébb: lánya, Csernoviczki Éva bronzérmére a 2012-es olimpián

Hobbi: vadászat

Klubja sportolóként: Tatabányai Bányász

Legjobb eredményei: 1984. junior Eb: 3./1985. junior Eb: 3./1986. junior Eb: 3./1987. Eb: 7./4x országos bajnok (1987, 1991, 1992, 1995)

Edzői pályafutása: 2007- Ippon Judo Tatabánya

Legismertebb versenyzője: Csernoviczki Éva Eredményei: 2008. Eb: 3. Csernoviczki Éva 2009. Eb: 2. Csernoviczki Éva 2010. Eb: 2. Csernoviczki Éva 2011. vb: 3. Csernoviczki Éva, Eb: 2. Csernoviczki Éva 2012. olimpia: 3. Csernoviczki Éva, Eb: 3. Csernoviczki Éva 2013. Eb: 1. Csernoviczki Éva (forrás:MOB/Czövek Oszkár)

A cikket a Magyar Olimpiai Bizottság engedélyével tettük közzé!

Be the first to comment on "Híres Oroszlányiak – Csernoviczki Csaba"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*