Meghalt Csőre Imre

„2024.02.09-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Csőre Imre tanár úr, akinek a neve egybefonódott az oroszlányi gimnáziuméval.

A tanár úr Kisbéren született 1948. augusztus 2-án. Ott is végezte általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait, majd a Pécsi Tanárképző Főiskolán és a József Attila Tudományegyetemen szerzett biológia- földrajz szakos tanári diplomákat.

  1. augusztus 16-án kezdett el tanítani az oroszlányi Arany János Általános Iskolában.

Már akkor is „jó tanár” hírében állt, így nem csoda, hogy elcsábította öt a gimnáziumba tanítani az akkori vezetőség. 1975 –től 2011-ig, nyugdíjba vonulásáig szinte minden gimnazista találkozott vele a földrajz vagy a biológia órákon, vagy mindkettőn, a nappali és az esti tagozaton egyaránt.

Nagy tapasztalattal, bölcsességgel vezette hosszú időn keresztül az esti tagozatot, a természettudományi munkaközösséget, érettségi elnöki feladatokat vállalt. Elhivatott pedagógus volt.

A tanártársai mindig sokra tartották tudását, kikérték véleményét. A nevelőtestület sok tagjával egy egész életre szóló barátsága alakult ki. A fiatal kollégák feltekintettek rá, szívesen vették jó tanácsait.

Kiváló szaktanári, pedagógiai munkáját dicséri a sok-sok osztály, akik a vezetése alatt jutottak el az érettségiig, vagy éppen az ő hatására kötelezték el magukat a biológia, földrajz tanítása mellett, lettek orvosok, fogorvosok, állatorvosok, biológusok, kertészmérnökök, gyógyszerészek, agrármérnökök vagy csak egyszerűen érettségi bizonyítványuk lett és becsületes emberekké váltak.

Milyen volt Csőre Imre tanár úr?

Mivel én is az első diákjai között lehettem, elmondhatom, hogy komoly zsákra való útravalót kaptunk Tőle. Sokunknak Ő volt az első biológia tanárunk, aki egy életre meghatározta ennek a tantárgynak a szeretetét. Ő tanította meg a mikroszkóp használatát, a természettudományok iránti nyitottságot, a tudás értékelését, tiszteletét.

Olykor az aranykeretes szemüveg mögött a sötétbarna szemében huncutkás fény csillant meg, de ha szükséges volt tudott szúrós tekintettel nézni a csíntevőkre. Fehér köpenyének zsebe, ha tele volt írólappal, az dolgozatveszélyről árulkodott.

Nagyon szeretett pecázni a Bokodi-tavon, így mi is lehetett más a mutató pálcája, mint egy kimustrált horgászbot. Szívesen feleltetett fogalmakból az óra elején, így előkerültek a köpeny zsebéből azok a kis papírlapocskák az előre elkészített kérdésekkel.

Fontos volt számára a család

Szívesen táboroztatott, kirándult. Az idősebbek emlékezhetnek a jó hangulatú építőtáborokra, Tátrába szervezett túrákra, biológus táborokra, osztálykirándulásokra, a legendás kőzetgyűjteményére.

Szívesen mesélt az élményeiről a diákoknak és a tanártársainak egyaránt. Szinte nem volt olyan téma, amiről nem jutott eszébe egy-egy anekdota, ilyenkor a bajsza alatt elmosolyodott, és már mondta is az érdekes történetet.

Rengeteget olvasott, a napi sajtó mindig ott lapult a táskájában, napra kész volt a hírekből. Követte a természettudományok változásait, hogy lelkiismeretesen fel tudja készíteni a diákjait az érettségi vizsgákra, felvételikre.

Önzetlenül, odaadóan tanított, nevelt, érettségiztetett, tette a dolgát 41 éven keresztül, hitt az utána következő nemzedékekben.

Köszönjük az oroszlányi gimnáziumért végzett áldozatos munkáját.

Fájó szívvel búcsúzik a Hamvas Béla Gimnázium minden volt és jelenlegi dolgozója, diákja Csőre Imre tanár úrtól.

„A virág elhervad rövid pár nap alatt,

De emléked szívünkben örökre megmarad.

Számunkra Te sosem leszel halott,

Örökké élni fogsz, mint a csillagok.””

/ Ismeretlen szerző/

Dr. Radványiné Varga Andrea igazgató

 

Forrás: Facebook/Hamvas Béla Gimnázium/

Be the first to comment on "Meghalt Csőre Imre"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*