Jégre lépni veszélyes!

/Fotó: Pixabay.com/

A Komárom-Esztergom vármegyei tűzoltók minden évben gyakorolják a jégről mentés technikáit, de jobb, ha az ilyen képességeket élesben nem kell alkalmazniuk.

A vármegyében található állóvizeink esetében a jégre lépés korlátozható. A tavat üzemeltetőnek kell a jég méréséről, a sportolásra alkalmas terület kijelöléséről gondoskodnia. Mindig győződjünk meg arról, hogy az adott jégfelületre lépni engedélyezett-e. Ha a jégen tartózkodás biztonságos, akkor is mindig legalább ketten legyünk helyszínen, így tudunk egymásra figyelni, baj esetén, hamar egymás segítségére tudunk sietni. Az elővigyázatosság kedvéért ruházatunk megválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kis nedvszívó tulajdonságú ruhadarabokat válasszuk, így ha vízbe esünk nem lesz nagy a súlyunk, a testünk is lassabban hűl ki. A jégen való nyugodt, egyenletes mozgás csökkenti a beszakadás valószínűségét.

Amennyiben a jég beszakad, őrizzük meg nyugalmunkat. Társunk, vagy a helyszínen tartózkodó a 112-es központi segélyhívó számon kérjen segítséget. 

A mentésnél ügyeljünk arra, hogy ne egyenes testtartásban közelítsük meg a bajbajutottat, hanem a jégen hason csúszva. Csökkentheti az újbóli beszakadást valószínűségét, ha a vízben rekedt felé, az utolsó méterek áthidalására egy hosszúkás tárgyat (például botot) nyújtunk.

A jeges vízből mentett embert, sose vigyük egyből túlfűtött helyre, próbáljuk dörzsöléssel megindítani a vérkeringését, majd bízzuk orvosra az ellátását.

Jelen pillanatban vármegyénkben nincs olyan természetes vízfelület, amelyen a jégre lépés biztonságos és engedélyezett lenne! – közölte honlapján a Komárom-Esztergom Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Be the first to comment on "Jégre lépni veszélyes!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*