Hősökre emlékeztek

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán – szöveghűen idézzük:

„A második Mohács

Helyi szervezetünk 29. alkalommal tartott megemlékezést a Don-menti csaták során elesett és eltűnt magyar honvédek tiszteletére.

Az urivi áttörés napján, január 12-én megtartott eseményen többek között a városvezetők – Lazók Zoltán polgármester, Rajnai Gábor alpolgármester, dr. File Beáta jegyző – valamint Emődi Ferencné, az Oroszlányi Járási Kormányhivatal vezetője is részt vett.

A 81 évvel ezelőtt bekövetkezett nemzeti katasztrófa gyászos végkifejlete ismert: 1943. január 11-én kezdődtek a Don-kanyarban azok a harcok, melyek során a 2. magyar hadsereg kötelékében közel 120 ezer katona lelte halálát. A szovjet csapatok harcmódja miatt a foglyok száma aránylag csekély volt, 27 ezerre tehető azok száma, akik haza tudtak térni a frontról. A tragédiát a mai napig is „a második Mohácsként” aposztrofálja a történelem.

A doni hősökre a Lengyelországban, a Balti-tenger partján húzódó Tczew településen munkatáborba került Bódog Ernő 1944. december 28-án írott megható soraival Péter Dániel emlékezett:

„Bajtárs, ki őrt állsz a hómezők felett, miért vagy oly bús, oly szótlan, rideg. Tudom nem a tél zord hidege az, mely ajkadra minden mosolyt ráfagyaszt, szülőföldedtől óh, de messze vagy! Szíved, lelkednek néma vágy vagy. Miért vagyok itt? Talán kérdezed, és titkon bosszúra készíted kezed. Eszedbe jut ezer-ezer szenvedés, amelynek ára nincs, ha van kevés… Bajsejtelmek közt járod az utat, aggódó szemeid hazád felé kutat, és ajkad sóhajra nyílik csendesen: Mi van a szeretteimmel otthon, Istenem?”

Az evangélikus templom falán lévő emléktáblánál Farkas Etelka lelkész mondott imát a hősökért, majd a városi és szlovák önkormányzat mellett, civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, mécseseit.”

 

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "Hősökre emlékeztek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*