” Hagyományok útján a tájházban – Oroszlány is ünnepelt”

/A képen: Rengeteg kisebb-nagyobb gyerek kereste fel szervezett keretek között az oroszlányi szlovák tájházat.  Élvezték a programokat – Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra /

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… – Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2010-es évekből olvashat egy cikket:

Hagyományok útján a tájházban

ÖRÖKSÉG   Az országos kulturális programokhoz kapcsolódva Oroszlány is ünnepelt

A hagyományok előtti tisztelgésre, illetve azok ápolására buzdította a szlovák kisebbségi önkormányzat, a szlovák klub és Oroszlány Barátainak Köre a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a tájházat felkereső érdeklődőket.

A település általános iskoláiból 150 gyermek látogatott ki szombaton a tájházhoz, akik először Szigetvölgyi Istvánná tárlatvezetésével bejárták a csaknem 170 éves parasztház minden zegzugát. Az ezt követotó kérdései az elhangzottakhoz kapcsolódtak.

A következő program elsőként a leányoknak kedvezett: a népviseleti ruhadarabokat rejtő szekrény került középpontba, s kisebb divatbemutató kerekedett a szobában.

Később Ocskai Simon vezényletével szlovák népdalt tanulhattak a résztvevők. A nap további része játékokat tartogatott az érdeklődők számára: mindenkinek tetszett az úgynevezett diótörő, ügyességi és gyorsasági játék. Majd a pajtában Licskó István keramikusművész kalauzolta el a vendégeket az agyagozás világába az ifjak legnagyobb örömére az elkészített remekműveket, különböző figurákat hazavihették emlékbe. A nemrégiben épített kemencében sült a lángos, de patisszonos tócsi is készült.

A vasárnapi programok a Krídlovka gyermek fúvószene-, kar előadásával egészültek ki.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2011. szeptember (22. évfolyam, 204-229. szám) / 2011-09-19 / 219. szám

Be the first to comment on "” Hagyományok útján a tájházban – Oroszlány is ünnepelt”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*