„Majk gondja ismét a kincstáré” – A műemlékegyüttesről 1999-ben

/Forrás: Library.hungaricana.hu – 24 óra, 1999. május/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1990-es évekből olvashat egy cikket:

Majk gondja ismét a kincstáré

Milttelbach Vilmosné, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság Komárom-Esztergom megyei kirendeltségvezetője nem titkolja, hogy Majk az Intézménynek gondot okoz. Hogy miért, az a továbbiakban kiderül:

Az oroszlányi önkormányzat az idén januárban bejelentette, hogy lemond a majki műemlékegyüttesre kapott ingyenes használati jogáról, mert a fenntartási kötelezettségeivel nem tud megbirkózni.

A kincstár korábban sem vonult ki teljesen mint tulajdonos, a legutóbbi munkák a Jégverem presszó helyreállítása, egy cellaház rendbe tétele 11 millió forintot igényeltek. Ennek a bejelentésnek az a következménye, hogy a vagyoni igazgatóságnak kell gondoskodnia üzemeltetőről.

Nem az a célunk, hogy átvesszük és bezárjuk. Vagyonkezelőnek kívánjuk átadni, ehhez hasznosítási koncepciót kell kidolgozni, ami nagyjából már össze is állt.

Majk 45 hektáron fekszik, a terület „darabjai” 31 helyrajzi számon szerepelnek, ebből 3 részvénytársasági tulajdonba került, holott a kiemelt műemléknek állami tulajdonban kell maradnia. Folyamatban van az ügyintézés, változatlan az a cél is, hogy eredeti állapotába kell helyreállítani a műemlékegyüttest, de az is érthető, hogy a kezelő valami hasznot is lásson, ha már áldoz rá.

– Majkot két ütemben kapjuk vissza, a földterületeket április 29-ig már át is vettük, a második fázis az épületeket érinti, ennek határideje június 30.

Az önkormányzat is jelezte, hogy erejéhez mérten részt kíván venni a tervezett programok megvalósításában, ezek tehát szándékaink szerint nem maradnak el.

A jogi ügyletek rendezése után pályázatot írunk ki, érdeklődő már most is van, több is. A fontos tennivalók között szerepel nálunk a kastély helyreállítási tervdokumentációjának elkészíttetése.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra, 1999. május (10. évfolyam, 101-124. szám)  / 1999-05-05 / 103. szám

 

Be the first to comment on "„Majk gondja ismét a kincstáré” – A műemlékegyüttesről 1999-ben"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*