“Baráti körben rúgta az utolsókat…” – Oroszlány a közelmúltban

/A képen: A hús feldolgozását évek óta Torma Lajos böllér (középen) irányítja – Forrás:Library.hungaricana.hu/ 24 óra /

Talán érdekes lehet, mit írtak a múltban a sajtóban, különböző tanulmányokban, könyvekben… – Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2010-es évekből olvashat egy cikket:

Baráti körben rúgta az utolsókat a 130 kilós mangalica

DISZNÓVÁGÁS      Az Oroszlány Barátainak Köre harmadik alkalommal tartotta meg hagyományteremtő programját

Immár harmadik alkalommal mutatták be a disznóvágás hagyományait Oroszlányban. Gyönyörű napsütésben, de hidegben szúrták le a 130 kilogrammos mangalicát. Egy biztos: attól nem kellett félni, hogy a hús megromlik.

Az Oroszlány Barátainak re pár évvel korábban határozott úgy, hogy színes programokkal teszik emlékezetesa hamvazószerda előtti rom napot tájékoztatott Fát- rai Márta a civil közösség vezetője, aki az önkéntesekkel már vasárnap kora reggel a Rákóczi kultúrotthon udvarán serénykedett, hogy délidőben mindenki asztalhoz tudjon ülni és jóízűen falatozzon a disznótorosból. De ne siessünk ennyire előre!

A baráti kör és a szlovák nemzetiségi önkormányzat tagjai mellett a gimnázium diákjai is segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását, amit a Nemzeti Művelődési Intézet koordinátora is megtekintett, lévén, hogy az eseményt benevezték a 2015. évi Kultúrházak éjjel-nappal akcióba. Ennek célja a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi programok népszerűsítése.

A fiatalok egy programsorozat részeként kapcsolódtak be a barátok munkájába. A civil szervezet még hónapokkal ezelőtt gondolta azt, hogy elindítja a „Hogyan készül..” című projektet, amelynek köszönhetően az érdeklődő diákok segíthetnek egyes feladatokban. Egyebek mellett így jártak az oroszlányi csokoládé készítőknél, megnézhették, hogyan működik a város szennyvíztisztító telepe és már harmadik alkalommal várták őket a disznóvágásra.

Torma Lajos, aki egyébként baráti kör- és a város képviselő-testületének tagja, most böllér szerepet felvállalva irányította a mangalica feldolgozását. A disznóvágás egyik „kötelező” eleme, a sült vér elfogyasztását követően aztán magasabb fokozatba kapcsoltak a résztvevők, az üstökben készült az orjale- ves, a toros káposzta, az asszonyok sütötték a májas- és véres hurkát, a kolbászt, hiszen déltájt elkezdtek gyülekezni az ebéd vendégei, a baráti kör tagjai, a közösség segítői és támogatói.

Fátrai Márta a továbbiakról szólva elmondta: ma 17 órakor asszony farsang lesz, amire csak jelmezben lehet belépni, majd kedden a sorozat záróeseményére, a Varga Banda Társulat „Farsangi Csuhajdáré” – gólyalábas, óriásbábos előadására várják este hat órára a főtérre Oroszlány lakóit, ahol elégetik a bajt, bút, bánatot, telet űző ki- szebábot is.

■ Wágner ”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 2015. február (26. évfolyam, 27-50. szám) / 2015-02-16 / 39. szám

Be the first to comment on "“Baráti körben rúgta az utolsókat…” – Oroszlány a közelmúltban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*