Hősi halottakra emlékeztek

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete az alábbiakat tette közzé közösségi oldalán – szöveghűen idézzük:

Az elmúlt évekhez hasonlóan, Halottak napja közeledtével mécsesgyújtást tartottunk a majki, Madárhegyi temetőben található katonasíroknál.

A sírkertben 12 magyar huszárhonvéd nyugszik, tragikus sorsukról Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke emlékezett meg. Mint mondta, azok a katonák lelték végső nyughelyüket itt, akik hűek maradtak esküjükhöz, és a legdrágábbat, az életüket és vérüket adták a II. világháborúban Majk környékén zajló harcokban.

Közülük három honvéd – Nagy Sándor őrvezető, Kovács II. Ferenc tartalékos honvéd és S. Molnár Ákos tartalékos zászlós – családja rendszeresen látogatja az ősök sírját az erdei temetőben.

A történelmi visszatekintést követően Szebenyi István felolvasta dr. Esterházy Orsolya jogász, UNICEF nagykövet levelét:

„A galántai Esterházy hercegi család nevében köszönet Oroszlány város elöljáróinak, a Rákóczi Szövetségnek, valamint az egybegyűlt helyi közösségnek, hogy lehetővé tették a méltó megemlékezést. Ezúton köszönjük a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület önkénteseinek munkáját, akik segítettek a majki Madárhegyi temető rendbetételében.

Emlékezzünk! Együttérzéssel, szívből kívánok méltóságteljes és megnyugvással teli, csendes, bensőséges megemlékezést.”

A tiszteletadás zárásaként mécseseket gyújtottunk a hősi halált halt katonák sírjain, Lazók Zoltán polgármester koszorút helyezett el a hősök emlékoszlopán, majd közösen elénekeltük nemzeti imánkat, a Himnuszt.

Forrás és fotó:Facebook/Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

Be the first to comment on "Hősi halottakra emlékeztek"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*