Korcsolyapályát terveznek Oroszlányba az adventi időszakban

/A címlapkép illusztráció/

Ahogy azt korábban írtuk, Oroszlány Képviselő-testülete 2023. október 26-án (csütörtök) 16.00 órakor tartja munkaterv szerinti ülését.

Egyéb témák mellett arról is tárgyalnak, hogy korcsolyapályát terveznek az év végi ünnepi időszakban.

Közzétették az ezzel kapcsolatos nyilvános előterjesztést – idézzük:

„Az idei adventi rendezvények kísérőjeként korcsolyapályát tervezünk a Szent Borbála térre, a KFMKK elé, karácsonyi vásárral kísérve.

A hagyományos fagyaszott jégpálya helyett (amely egyrészt ki van téve az egyre melegedő telek veszélyének, de főleg mert rettentő nagy az energia és vízigénye) a legtöbb település már az ún. nútféderes, lapokból összeállítható műanyag pályákat használja, amelyet naponta egyszer egy felületkezelő anyaggal kell átkenni (az anyag glicerin alapú és nem hagy nyomot a ruhán).

A pálya mérete 200 m2 (10×20 méter). Jelen energiaárak mellett fontos tényező, hogy a pálya építése, üzemeltetése, bontása minimális energiafelhasználással jár. (Az építés során egyszeri alkalommal használnak néhány órán keresztül egy ipari takarítógépet, melynek maximális teljesítménye 1800 W, vízigénye kb. 50 l.)

Az üzemeltetés során elektromos áram igény nincs, ellentétben a fagyasztott jégpályával, ahol a felület méretétől, időjárástól és folyadékhűtő berendezéstől függően 3×63 A – 3×125 A energiafelvétel igényelt 0-24. Keringtetett fagyasztó folyadékot szintén nem igényel, ami a fagyasztott jégpályánál 2-3000 l Mono-etilén-glykol.

Az üzemeltetés során a napi karbantartáshoz ~15-20 l víz és síkosító anyag felvitele szükséges (hasonló méretű fagyasztott jégpályához ~30-40 m3 víz felhasználása igényelt, amit a több napos „hízlalási” folyamat során kell felvinni).

A műanyag korcsolyapálya bérleti díja 200 m2 méretben 1 hónapra bruttó 2.100.000 Ft + 394.000 Ft szállítási költség. Az ár tartalmazza az építés és a bontás költségét a tehergépjármű összes költségével és engedélyeivel, a felületkezelő anyagot a teljes bérleti időszakra, a palánkrendszert, 40 pár korcsolyát és korcsolyaélező gépet, valamint a pályakarbantartás betanítását.

A jégpálya üzemeltetésére helyi vállalkozót kerestünk, az Alhambra az, aki a bevételért cserébe bevállalja a teljeskörű üzemeltetést, ami magában foglalja

  1. a pályakarbantartást napi rendszerességgel,
  2. a nyitvatartási idő alatt a pályafelügyeletet, szükség esetén az intézkedést,
  3. korcsolyabérlési és élezési szolgáltatást,
  4. jegyárusítást és annak ellenőrzését (nyugtaadással).

A nyitvatartás a tervek szerint mindennap 16-20 között (+délelőtt az iskolásoknak), szükség esetén ez módosítható.

Így az üzemeltetés teljes felelőssége nem az önkormányzatot terheli, a vállalkozó vállalja a kereslet és az időjárás kockázatát is.

A 3 millió forintos bérleti díj finanszírozására a javaslat: Limitált darabszámú céges bérlet kibocsátása (azért limitált, hogy az üzemeltető elől ne vegyük el a jegyárusítás lehetőségét): 180.000 Forint értékű céges bérlet értékesítésével a bérleti díjat már 17 eladott bérlet után tudjuk fedezni.

A vállalkozások ezt adhatják a saját dolgozóiknak, vagy javasoljuk majd nekik, hogy fel is ajánlhatják pl 1-1 iskolának, nevelőotthonnak, sportegyesületnek, stb.”

Forrás: oroszlany.hu

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "Korcsolyapályát terveznek Oroszlányba az adventi időszakban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*