Sok érdeklődőt vonzott a program

A Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete közösségi oldalán írta, hogy ismét nagy érdeklődés övezte újabb rendezvényüket szeptember 7-én.

A programot „Köszöntjük Martost!” címmel tartották a Kölcsey Ferenc Művelődési Központban.

Mint írták, „az eseményt a szintén felvidéki Imely település delegációja mellett Lazók Zoltán polgármester és dr. File Beáta jegyző is megtisztelte jelenlétével.

Martos a történelmi Komárom vármegye területén, az Alsó-Vágmente és az Érsekújvári-sík találkozásánál, a Nyitra és a Zsitva folyók által közrefogott, lapos, vizenyős területen fekszik. Ősrégi halásztelepülés, kétségkívül már a honfoglalás idejében benépesült.

Az Árpád-házi királyok korában a katolikus egyház kezére került, és több évszázadon át, mint az esztergomi érsekség birtoka szerepelt. A tatárjárás alatt a viruló község elpusztult, majd a tatárok kivonulása után a nádasok közé menekült ősmagyarok közül hat család visszatért. Ennek emlékét őrzi egyik utcája, amelyet ma is Hadházának neveznek.

A 1960-as évek végéig közigazgatásilag Martoshoz tartozó Kingyespusztán volt a Feszty család egyik birtoka és tanyája. Feszty Árpád és a martosiak kapcsolata nem maradt nyomtalanul művészi alkotásaiban sem. Híres körképe, „A magyarok bejövetele” festésekor több jellegzetes magyar arcot a martosi emberekről, asszonyokról formázott meg.

Egy évszázaddal korábban pedig nem kisebb személyiség, mint a felvilágosodás magyar költőfejedelme, Csokonai Vitéz Mihály látogatott Martosra. A rendkívül tartalmas, vetített képes prezentációt Keszeg István polgármester és Jakab Csaba települési képviselő mutatta be a szépszámú hallgatóságnak.

Sőt, a rendezvényre magukkal hozták a Martosi Hagyományőrző Egyesület néhány hölgy tagját, akik a híres martosi népviseletben énekeltek és körtáncot jártak”– fejeződik be a tudósítás.

 

Forrás és fotó: Facebook

Be the first to comment on "Sok érdeklődőt vonzott a program"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*