Ezt írta az újság – „Felavatták az oroszlányi hőerőművet”

/Oroszlányi Hőerőmű Vállalat, szénszállító drótkötélpálya.– Fotó: Fortepan.hu/UVATERV/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Oroszlányról és környékéről.

Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket:

„…Felavatták az oroszlányi hőerőművet

Csütörtökön ünnepélyesen átadták az oroszlányi 200 megawattos hőerőművet. Vajay Istvánnak, az MSZMP központi pártszervezőjének megnyitó szavai után dr. Lévai András nehézipari miniszterhelyettes tett jelentést a pártnak és a kormánynak a felszabadulás óta létesült nyolcadik nagy erőmű építésének befejezéséről.

Ezután dr. Lévárdi Ferenc nehézipari miniszter mondott ünnepi beszédet. Visszapillantást vetett az ország villamosításának fejlődésére. Míg 1938-ban 142.7 kilowattóra volt az egy főre jutó villamosenergia felhasználás, most 935 kilowattóra jut egy főre, s ez 1965-re 1177 kilowattórára, a távlati terveink szerint 1980-ra pedig 3300 kilowattórára emelkedik.

A miniszter elmondotta azt is. hogy a tavalyi tél tapasztalatain okulva — bár hazánkban Európa csaknem valamennyi országától eltérően nem került sor energiakorlátozásra — a párt és a kormány olyan hatásos intézkedéseket tett, amelyek eredményeként korlátozó intézkedések gondolata nélkül nézhetünk a következő tél elé.

A miniszter ezután kitüntetéseket adott át a tervező, építőmunkában kitűnt dolgozóknak. Végül az építkezésben résztvevő tíz vállalat legjobb dolgozóinak pénzjutalmat osztottak ki. „

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Észak-Magyarország, 1963. augusztus (19. évfolyam, 178-203. szám)  / 1963-08-16 / 191. szám

Be the first to comment on "Ezt írta az újság – „Felavatták az oroszlányi hőerőművet”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*