Felavatták az emléktáblát (+Képgaléria)

A magyar költészet napján, április 11-én emléktáblát avattak Oroszlányban, az egykori Arany János Általános Iskola falán.

Lazók Zoltán polgármester avatóbeszédében a következőket mondta: „1958 és 2005 között, 47 éven keresztül ebben az épületben működött az Arany János Általános Iskola.

A régi diákok, tanárok emlékezetében bizonyosan él még az egykori iskola előcsarnokában, a bejárattal szemben elhelyezett Arany János rézdomborítású arckép.

Árvai János alkotását 1964-ben helyezték el, melyet évtizedekig hűen őrzött az almamáter.

Az épület bezárása után lekerült a falról, évekig hollétéről sem tudtunk.

A helyi Rákóczi Szövetség kutatásának eredményeként végül meglett a dombormű, és Körmendi Zoltán kőfaragó mester munkájának köszönhetően márványlapra került.

Nagy öröm számomra, hogy e jeles nap alkalmából avathatjuk ezt az emléktáblát, mely az utókor számára is tanúskodik arról, hogy városunk egykori meghatározó oktatási intézménye nem merült végleg a feledés homályába”.

A gondolatokat követően az tanintézmény régi diákja, Rajnai Gábor alpolgármester Ady Endre: Üzenet egykori iskolámba című megható versét szavalta el, majd az ünnepség zárásaként Csőre Imréné, az iskola utolsó igazgatója és Lazók Zoltán polgármester leleplezte az Arany János emléktáblát.

A KÉPGALÉRIA ITT LÁTHATÓ!

 

Forrás és fotó: oroszlany.hu

 

Be the first to comment on "Felavatták az emléktáblát (+Képgaléria)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*