Oroszlányban „még régebbi időkben” a karácsonyfa állítása nem volt szokásban…

/A kép illusztráció! – Forrás: Fortepan.hu/Miklós Lajos adományozó/

Talán érdekes lehet, mit írtak a sajtóban, tanulmányokban, visszaemlékezésekben, a 21. században Oroszlányról és környékéről.

Alább a 2000-es évekből olvashat egy cikket:

A rossz gyerekre a Krisklindi is ver. Ha zsellérhelyen van a karácsonyfa, úgy azt ősisoron sokszor még nem állítják, hanem az asztalszögbe a gerendához kötik.  Gazdahelyen már állított fa van.

Oroszlányban (Komárom m.) is egy idősebb családtag fehér lepedőbe burkolózva csöngetett, majd behozta a karácsonyfát, amit felfűzött pattogatott kukoricával, színes papírba csomagolt kockacukorral díszítettek. Szükségből egy-egy fenyőág, vagy a feldíszített leander is helyettesíthette. Oroszlányban arra is emlékeztek, hogy „még régebbi időkben” a karácsonyfa állítása nem volt szokásban.

Krupa András is megerősítette, hogy Oroszlányban a XX. század elején a karácsonyfa-állítás még nem volt szokásban. Az 1920-as, 30-as években, ha állítottak is a gyerekeknek, házilag készítették díszeit.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / Demeter Zsófia – Kovács Loránd Olivér (szerk.): Alba Regia. A Szent István Király Múzeum évkönyve – Szent István Király Múzeum közleményei. C. sorozat 36. (Székesfehérvár, 2007) / Tanulmányok / Néprajz / Lukács László: A karácsonyfa a Dunántúlon és Szlavóniába

Kiemelések tőlem – a szerk.

Be the first to comment on "Oroszlányban „még régebbi időkben” a karácsonyfa állítása nem volt szokásban…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*