Sokan voltak kíváncsiak az Esterházyakra

/Fotó: Facebook/

Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezetének csütörtöki rendezvényén az Esterházy család történetéről volt szó.  Ezt írták róla:

Nagy érdeklődés övezte a november 10-én megtartott rendezvényünket a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében, melyre a szomszédos Fejér megyei Csákvárról is érkeztek vendégek. Az eseményen az Esterházy család történetéről tartott vetített képes előadást Takács Zsolt, a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás vezetője.

Az Esterházy család jelentősége és jelenléte áthatja a közép-európai régiót. Ha az Esterházyak által hagyott emlékek nyomába eredünk, mindenképpen meg kell említeni a burgenlandi Kismartont és Fraknót, a magyarországi Fertődöt, a szlovákiai Cseklészt, Galántát, Szeredet és Tallóst. A hercegi családnak óriási birtokai voltak ezeken a területeken.

A felvidéki előadó tartalmas prezentációjában bemutatta az Esterházyak szülőhelyét, kronológiai sorrendben a család kiemelkedő tagjait. Galántán, – ahol egy ideig Kodály Zoltán is élt, és Joseph Haydn is megfordult – több neves épület is fűződik a nevükhöz. Az egyik legjelentősebb a neogótikus kastély, amely eredetileg egy 1633-ban épült reneszánsz stílusú erőd volt. A kastélyt 1736-ban barokk stílusban átépítették.

Jelenlegi formáját 1861-ben nyerte el, amikor a romantikus angol gótika szellemében jelentős mértékben átépítették. A kastély egyedi fensége mindegyik formájában lenyűgöző. Galánta és az Esterházy család immár 400 éves közös múltra tekint vissza. Erre emlékeztetve, Takács Zsolt színvonalas kiadvánnyal ajándékozta meg az előadás résztvevőit.

Be the first to comment on "Sokan voltak kíváncsiak az Esterházyakra"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*