Fűtés korlátozás oroszlányi intézményekben

„Szeptember 27-én érkezett meg az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Távőszolgáltató Zrt. értesítése a város sportlétesítményeinek távfűtési díjairól, amely szerint október 1-jétől az uszoda fűtési költségei 19-szeresére, a többi sportlétesítményé 11-szeresére nő.

A megfizethetetlen mértékű díjemelés miatt az önkormányzat a fűtés leállítására kényszerült: az uszoda bezárt, a sportlétesítmények egyelőre fűtés nélkül üzemelnek.

A város vészhelyzeti és költségvetés-védelmi munkacsoportja szeptember 30-i ülésén tett javaslatára a polgármester döntött arról, hogy péntek délutántól hétfő reggelig valamennyi önkormányzati intézményben elzárják a fűtést, hiszen a hétvégi két nap alatt az egész hónapra jutó költséget elhasználnák.

Szeptember 30-án éjjel újabb szabályozás, a Technológiai és Innovációs Minisztérium rendelete jelent meg, amely október 1-jétől, mindenféle felkészülési idő nélkül, a korábbi 3088 Ft/GJ-ról, 55.835 Ft Ft/GJ-ra emelte fel a külön kezelt intézmények (városunkban ezek az óvodák, iskolák, szociális intézmények, művelődési ház, polgármesteri hivatal és a kormányhivatal) távhőszolgáltatási hődíját.

Ez a megdöbbentő emelés a fűtésköltségek mértékét éves szinten milliárd forintos nagyságrenddel növelné meg.

A polgármester október 2-án, saját hatáskörben azt a döntést hozta, hogy további intézkedésig a fűtésszolgáltatás hétfő reggel, szigorú takarékossági elvárások mellett, csupán a város oktatási és szociális intézményeiben indul újra.

A polgármesteri hivatal, a művelődési ház és a kormányhivatal október hónapban várhatóan fűtés nélkül üzemel majd. Az állami fenntartású oktatási intézmények (az általános és középiskolák) a Tatabányai Tankerületi Központ és a Tatabányai Szakképzési Centrum döntése szerint fognak működni.

A válságstáb október 3-án is összeül, hogy elkezdjen felkészülni a hosszútávú működésre és a rövidtávú takarékossági intézkedések mellett a strukturális, szervezeti változásokat is meghatározzák.

A Képviselő-testület rendkívüli ülésen, várhatóan október folyamán fogadhat el intézkedési tervet a kifizethetetlen rezsiköltségek miatti kényszerintézkedésekről.”

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Fűtés korlátozás oroszlányi intézményekben"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*