Pajtafesztiválra várták az érdeklődőket

/Fotó: Facebook/Oroszlány Barátainak Köre/

„Hívogató kerti muzsikával várta Oroszlány Barátainak Köre az érdeklődőket a Szlovák Tájházba szombaton délután, a harmadik Pajtafesztiválra.

A rendezvény 2014 óta szerveződik a Tájházban. Kezdetben Múzeumok Éjszakája, majd Tájház Fesztivál volt, jelenleg pedig Pajtafesztivál.

Az esemény lényege nem változott, a Múzeumok Éjszakáján népi jellegű rendezvényt szerveznek az oroszlányiaknak.

A kulturális programok mellett óránkénti tárlatvezetéssel tekinthették meg a helyi szlovákok népi kultúráját bemutató kiállítást, ugyanakkor két új tárlat is várta a fesztiválozókat a pajtában.

A „Minden más, minden kék” rajzpályázat alkotásaiból, illetve a Borbálai Nyugdíjas Klub munkáiból nyílt kiállítást Lazók Zoltán polgármester és Nagyné Batin Erika, a Benedek Elek EGYMI intézményvezetője nyitotta meg.

„Mi nézők, szemlélők, úgy tudjuk mindegyiküket támogatni, ha megnézzük a kiállítást, és amikor legközelebb bármely hátrányos helyzetű csoport tagjával találkozunk, eszünkbe jutnak ezek a csodálatos alkotások. Sokakban van folyamatos tagadás.

Éppen ezért is fontos felhívnunk a figyelmet ezekre a problémákra, – például az autizmusra, vagy az időskor kihívásaira – hiszen, ha a társadalom elfogadja az ilyesfajta másságot, akkor azoknak a családoknak is könnyebb lesz, akik ezekkel a problémákkal küzdenek” – fejtette ki gondolatait a városvezető.

„Nagyon nehéz hozzájuk utat találni, hiszen egy sajátos világban élnek. Nehezen értik meg érzéseinket, nehezen tudnak változtatni tevékenységeiken és minden új dologtól nagyon megijednek.

Sokszor azt sem értik igazán, hogy mit szeretnénk mondani nekik. Ezért ők csak támogató környezetben lehetnek sikeresek” – mondta az autista gyermekekről Nagyné Batin Erika, intézményvezető.

Miközben sült a lángos és főtt a palócleves, kora délutántól egymást váltották a tehetséges csoportok a Tájház udvarán.

Elsőként a környei Szivárvány együttes néptáncműsorát látták a jelenlévők, majd a pusztavámi Herztöne Kapelle sváb dallamokkal szolgáltatta a talpalávalót.

A rendezvény zárásaként a Bányász Klubszínpad KaDarka Társulata, valamint a Mostjó Zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.”

 

Forrás: oroszlany.hu

Be the first to comment on "Pajtafesztiválra várták az érdeklődőket"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*