Oroszlány lesz az egyik helyszíne az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőjének

Az idén 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált a Táncpedagógusok Országos Szövetsége; a vidéki elődöntőknek Miskolc, Oroszlány, Szekszárd és Makó ad otthont.

    A korcsoportos döntőket májusban tartják, a legjobb amatőr táncegyüttesek az Erzsébetligeti Színház színpadán mérik majd össze tudásukat – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Mint írják, a Táncpedagógusok Országos Szövetsége 1990 óta mintegy ernyőszervezetként öleli fel a magyar egyetemes amatőr táncos szakmához tartozó pedagógusokat, segítve az amatőr táncegyütteseket működési problémáik megoldásában, különös figyelmet szentelve szakmai fejlesztésükre és érdekeik védelmére.

    A szövetség 2022-ben immáron 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált, amely mára már országos mozgalommá nőtte ki magát: 2019 óta négy regionális elődöntő előzi meg a Budapesti döntőket.

    A résztvevők a klasszikus balett, a karaktertánc, a mozdulatművészet, a társastánc, a modern tánc, a modern balett, a kortárs tánc, a jazz-tánc és a hip-hop műfajában nevezhetnek szóló, duett és csoportos produkciókkal, összesen négy – gyermek, junior, ifjúsági, felnőtt – korcsoportban.

    Az első elődöntő március 5-én lesz Miskolcon, ezt követi 19-én az oroszlányi, 26-án a szekszárdi, majd április 9-én a makói megmérettetés. Az utóbbi három előválogatóra még tart a jelentkezés. A regionális elődöntőkön eredményesen szereplő táncegyüttesek májusban Budapesten találkoznak újra, ahol három szombaton át az Erzsébetligeti Színház ad majd otthont a XXXI. Országos Táncművészeti Fesztivál döntőinek.

    A közleményben kiemelik, hogy a Táncpedagógusok Országos Szövetsége fesztiválrendszerének egyik legfontosabb eleme, hogy minden versenynap végén az összes bemutatott produkcióról véleményt, építő jellegű kritikát mond a zsűri. Ezek a szakmai tanácsok, ötletek, koreográfiai és pedagógiai javaslatok tovább segítik a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését, támogatva a minél magasabb szintre jutás lehetőségét.

    A közleményben Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségét életre hívó Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas táncművész, színházigazgató felidézi, hogy 30 évvel ezelőtt tette le a voksát az egyetemes táncművészet amatőr mozgalma mellett. „Nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai fesztiválokon, továbbképzéseken keresztül képviseljük és támogassuk az egyesületeket, segítve elsősorban a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelését, a lehető legmagasabb minőségre törekedve” – hangsúlyozza. Mint fogalmaz, kiemelt céljuk a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelése – művészettel.

    Március 5-én Miskolcon, az Ady Endre Művelődési Központban, 19-én Oroszlányban, a Kölcsey Ferenc Művelődési Központban, 26-án Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban, április 9-én Makón, a Hagymaház Kulturális és Művelődési Központban tartják a regionális elődöntőket.

-MTI-

 

A címlapképen a Silhouette Balett egy korábbi fotón

Be the first to comment on "Oroszlány lesz az egyik helyszíne az Országos Táncművészeti Fesztivál elődöntőjének"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*