Ezt látta már? Komárom megye és Oroszlány az ötéves tervben

(fotó:filmhiradokonline.hu)

A régi filmfelvételek, híradók sok információt hordoznak, sokat megmutatnak egy megye, egy-város életéből, történelméből.

Ezek közül mutatunk újra egyet:

A rövidke kisfilm 1952-ben készült:

MEGTEKINTÉSHEZ KATTINTSON IDE:

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=11449

Elhangzó szöveg:Tatabányán az elmúlt hetekben tervkiállítás nyílt meg. Fényképeken és modelleken mutatja be ötéves tervünk eddig elért nagyszerű eredményeit. Egyre nagyobb és szebb lesz hazánk ékessége, Sztálinváros. Az inotai erőmű építése is befejezéshez közeledik. Közel 200 ezer hold szántóföld öntözését teszi lehetővé a tiszalöki duzzasztómű. Traktorok és mezőgazdasági gépek százezrei segítik a falu szocialista átalakulását. A kiállítás külön foglalkozik Komárom-megye fejlődésével az ötéves tervben. A megye bányavidékének gépesítése újabb lehetőség a széntermelés fokozására. A terv során kibővített Dunavölgyi Timföldgyár megsokszorozza hazánk évi alumíniumtermelését. Almásfüzitőn a modern, egészséges munkáslakások százai épültek föl.

Oroszlányon a terv új szocialista bányászvárost hoz létre. Itt épül a bányaipari technikum, mely évente 500 új szakképzett bányászt ad majd az országnak.

Nagyigmánd korszerűen berendezett, nagyteljesítményű gépállomást kapott tervgazdaságunktól. Tarjánban szülőotthon épült (a falu egészségügyének megjavítása érdekében). Nemrégen nyílt meg Tatabányán az új állami áruház. Felépült az új megyei tanácsház is. Komárom megyéhez hasonlóan 20 helyen rendeztek tervkiállítást, ezek mindegyike újabb bizonyítéka tervgazdálkodásunk alkotó erejének, szocializmust építő hazánk fejlődésének.

Kivonatos leírás:

Tatabánya látképe, a tervkiállítás bejárata egy hatalmas 5-ös számot formáz.

A kiállítás képei, részletei: Magyarország térképe, különféle tárlók, majd egy bejátszás Sztálinváros (Dunaújváros) látképéről, az Inotai erőmű látképéről, a tiszalöki duzzasztó építkezéseiről, traktorokról egy üzemcsarnokban.

A kiállítás tárlói következnek: Komárom megye térképével, fotókkal. Látogatók. A Dunavölgyi Timföldgyár makettje és a valós képe.

Almásfüzítői és oroszlányi modern háztömbök. A technikum falainak felhúzása, kőművesmunkák. A nagyigmándi gépállomás képe. Tarjáni szülőotthon képe, az otthonból egy pár épp hozza ki csemetéjét. A tatabányai állami áruház képe. A megyei tanácsház képe, és makettje a kiállításon.

(forrás:filmhoradokonline.hu)

Be the first to comment on "Ezt látta már? Komárom megye és Oroszlány az ötéves tervben"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*